Soud přiznal autorská práva na Spejbla a Hurvínka Štáchové

Autorská práva na loutky Spejbla a Hurvínka patří nynější ředitelce jejich divadla Heleně Štáchové. Znovu o tom rozhodl pražský městský soud. Už podruhé zamítl žalobu, kterou na Štáchovou podal Městský ústav sociálních služeb v Plzni - dědic zakladatele divadla Josefa Skupy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Štáchová

Helena Štáchová | Zdroj: ČTK

Plzeňský ústav chtěl žalobou docílit toho, aby ředitelka divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová nemohla užívat ochranné známky na loutky, které podle ústavu zasahovaly do jeho autorských práv zděděných po Skupovi.

Známky zaregistroval v roce 1994 Skupův nástupce Miloš Kirschner. Po jeho smrti je zdědila jeho manželka a současná ředitelka divadla Helena Štáchová.

Podle soudkyně pražského městského soudu ale nebylo prokázáno, že by žalobce autorská práva na loutky a jejich jména zdědil. "Soud má za prokázané, že ani jedno ze jmen nevzniklo jakýmkoliv tvůrčím přínosem Josefa Skupy - jedno jméno slyšel, druhé jméno upravovali a rozhodně ho nevymyslel on. Co se týče výtvarné podoby loutek, ani zde nemám prokázáno, že by mohl být autorem Josef Skupa," uvedla soudkyně Jaroslava Lobotková v odůvodnění rozsudku.

Štáchová tento spor poprvé vyhrála před dvěma roky. Vrchní soud v Praze ale loni rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Lenka Rákosová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme