Policie obhajuje tvrdý zásah na technoparty

Jako nutný, přiměřený a v mezích zákona obhajuje ředitel tachovské policie zákrok proti účastníkům technoparty CzechTek. U Mlýnce na Tachovsku nasadil do akce pod hromadným velením tisíc těžkooděnců, vodní děla a slzný plyn. Při potyčkách mezi policisty a tanečníky, které trvaly bezmála šest hodin, bylo zraněno víc než sto lidí. Na dálnici pak přišel o život jeden účastník technoparty. Srazil ho projíždějící kamion, jeho řidič ujel. Policejní ředitel tvrdí, že hlavním důvodem masivní policejní operace byla ochrana majetku obyvatel České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastník technoparty během ošetření

Účastník technoparty během ošetření | Foto: David Němec

Pastviny v okolí pronajaté louky byly ohroženy a soudní znalec předpověděl škody za více než pět tisíc korun. Proto dal okresní policejní šéf Jaromír Kníže rozkaz k zásahu pod hromadným velením. "Minimum lidí bylo na pozemku, o kterém se bavíme, na který byla napsána tato smlouva. Pouze dva z desíti soundsystémů byly na hranici toho pozemku. Osm jich bylo na cizích pozemcích. K večeru, kdy na místo najížděli další lidi, tak většina do spodní části nenajížděla a zabírala další pozemky," doplnil.

Tanečníkům povolil vstup na pozemek zástupce majitele Konstantin Plesky. Počet účastníků technoparty nijak neomezil a nekladl si žádné zvláštní podmínky. "Ta cesta byla postavena na našich pozemcích, jinak byla vybudovaná správou dálnic s tím, že ji tam trpíme. Máme to jako povinnost," řekl zástupce.

Ještě před zásahem policisté dokonce tvrdili, že majitel pozemku souhlas s konáním technoparty odvolal. Konstantin Plesky, jednatel společnosti Italinvest, která pozemek vlastní, ale o ničem takovém neví. "Nejsem si vědom toho, že bych něco rušil. Nakonec bych to musel dát písemně," popřel tvrzení policistů Plesky.

Právní zástupci společnosti, která louku tanečníkům pronajala, dnes monitorovali situaci přímo v Mlýnci. Zajímalo je, jaká škoda policejním zákrokem vznikla a rozhodují o dalších krocích. Tachovský policejní šéf uvedl, že kdyby podobná situace nastala v okrese znovu, postupoval by při zásahu stejně.

Policejní zásah proti účastníkům technoparty obhajuje jako nezbytný také ministra vnitra František Bublan. Nebylo prý možné vyčkávat, jak se situace na místě konání této hromadné akce vyvine. "Lituji zranění na obou stranách, ale bylo to nezbytné. Mám pocit, že bylo zraněno asi pětačtyřicet policistů a ošetřeno. Z té druhé strany je to číslo podobné, a ne všichni účastníci vyšetření vyhledali," řekl ministr.

I premiér Jiří Paroubek znovu prohlásil, že zásah na CzechTeku byl adekvátní. Těžkooděnci podle něj zasáhli až po několika výzvách a ultimátech, takže příznivci technohudby měli dost času opustit soukromý pozemek. Také premiér Jiří Paroubek znovu prohlásil, že zásah policistů proti účastníkům technoparty CzechTek byl adekvátní. Těžkooděnci podle něj zasáhli až po několika výzvách a ultimátech, takže příznivci technohudby měli dost času opustit soukromý pozemek.

Prezident považuje zásah za sporný

Prezident republiky Václav Klaus považuje zásah policie proti účastníkům technoparty za velmi nešťastný a sporný. Jeho reakci tlumočil mluvčí Hradu Petr Hájek. "Jednou věcí je oprávněná ochrana soukromého majetku, to měla policie patrně udělat preventivně a tisíce lidí na pozemky vůbec nevpustit. Následný zásah, při němž na obou stranách zůstaly desítky zraněných, je ztěží omluvitelný. Zvláště v naší zemi, kde zákrok policejních těžkooděnců proti mladým lidem automaticky vyvolává nedobré reminiscence z minulosti, je takováto událost zlá a svědčí o tom, že něco u nás není v pořádku," prohlásil prezidentův mluvčí.

Až se prezident po návratu z dovolené detailně seznámí s průběhem akce, rozhodne se, jestli bude žádat o vysvětlení ministra vnitra Bublana nebo premiéra Paroubka.

Ve stanovisku, který poskytla vládní mluvčí Lucie Orgoníková, premiér avizoval určité změny legislativy, aby se podobné situace už nemohly opakovat. O potřebě změny zákona o shromažďování nebo posílení pravomocí obcí hovořil v souvislosti s CzechTekem i ministr vnitra František Bublan.

Věra Štechrová, Renáta Prátová, Vilém Janouš, Terezie Olivová, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme