Poslanecké kluby budou jednat o zřízení vyšetřovací komise k CzechTeku

O zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke kauze CzechTek 2005 budou jednat poslanecké kluby. Rozhodl o tom branný výbor sněmovny. Podle něj se ve vyhrocené atmosféře při akci chovali neadekvátně a protiprávně jak policisté, tak technaři. Výbor také žádá ministry vnitra a spravedlnosti, aby ho informovali o všech šetřeních kauzy CzechTek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CzechTek

CzechTek | Foto: David Němec

Aktivista Stanislav Penc se pozastavil na tím, že poslanci neschválili zásluhou sociálních demokratů a komunistů, aby jim ministerstvo vnitra předložilo podklady o důvodu policejního zákroku. Pochybuje proto i o politické vůli zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, na jejíž práci by se podle něj měli podílet i nezávislé osobnosti.

"My si myslíme, že nelze, aby inspekce ministerstva vnitra vyšetřovala tyto věci, pokud je šéfem této inspekce člověk, který pro Státní bezpečnost legalizoval výpovědi lidí zadržených na demonstracích před rokem 1989. Nevěříme ale ani vedení ministerstva vnitra, ani policie. Proto chceme, aby byla vytvořena nějaká nezávislá komise, ale domníváme se, že Poslanecká sněmovna nebude ochotna tento požadavek zrealizovat. To ale předbíháme, takže spíš počkáme a uvidíme," řekl Penc.

Luděk Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme