Lidé vzpomínali na události ze srpna 1968

Česká republika si v neděli připomněla výročí událostí z 21. srpna 1968. Od vpádu vojsk někdejší Varšavské smlouvy do Československa uplynulo přesně 37 let. Politici a pamětníci na události z roku 1968 vzpomínali například také před budovou Českého rozhlasu v Praze, kde se odehrávaly nejtvrdší střety mezi okupačními vojáky a obyvateli hlavního města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktéři pietního shromáždění položili věnce pod desku se jmény 15 lidí, kteří u rozhlasu zahynuli. Kromě politiků se účastnilo také několik desítek pamětníků, mezi nimi například televizní moderátorka z osmašedesátého roku Kamila Moučková či hudebník Michal Prokop.

Místopředseda Senátu Petr Pithart připomněl, že okupanti hledali ze všeho nejdříve rozhlas, televizi a redakce novin, nikoliv kasárna nebo arzenály zbraní. "Moskevský komunismus tím před celým světem definitivně přiznal, čeho se nejvíce bojí. Nikoliv údajných ozbrojených kontrarevolucionářů, ale svobodných lidí s mikrofonem, kamerou a psacím strojem," řekl Pithart.

Podle generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka je každoroční vzpomínka na srpnové dění velmi důležitá: "Na špatné se rádo zapomíná, a to je přirozené. Ale poučení z roku 68 je pro nás i dneska aktuální. Víte, ony se odehrály věci, které pokud se zapomenou, tak by se mohly opakovat - to by bylo zlé. A současně se také objevily krásné věci, hlavně lidé se dali dohromady, a i to je dneska potřeba."

Pražský primátor Pavel Bém řekl, že události ze srpna 1968 nesmí být odpuštěny, protože odpuštění často vede k zapomnění. "Mnohé hříchy otců a generací minulých by zapomenuty být neměly. Nemožnost některé věci z minulosti odpustit však neznamená nenávist či nemožnost spolupráce či partnerství," prohlásil Bém.

Podle prezidenta Václava Klause je komunismus nereformovatelný

Prezident Václav Klaus symbolicky 21. srpna otevřel v Brně výstavu nazvanou 1968, 1969. Expozice v Křížové chodbě Nové radnice mapuje na unikátních archívních materiálech srpnové události těchto let. Prezident v Brně řekl:

"Socialismus s lidskou tváří musel skončit tak, jak skončil, i když mnozí doufali v opak. Heroizace, ale ani bagatelizace žen a mužů tehdejšího tak zvaného obrodného procesu není na místě. Pouze se prakticky prokázalo a před celým světem demonstrovalo, co mnohým z nás bylo zřejmé i bez toho - že je komunistický režim nereformovatelný."

Na události 21. srpna 1968 si podle svých slov každoročně vzpomene také premiér Jiří Paroubek, který ve stejný den slaví své narozeniny. "Vždycky si vzpomenu i na to, co následovalo v dalších dnech, když jsem byl v Praze. Můj otec byl tehdy v Praze jak u rozhlasu, tak na Václavském náměstí, takže mně velmi podrobně vyprávěl, co se tam dělo, i kolik lidí obětovalo život."

Invaze vojsk Varšavské smlouvy si mezi československými občany vyžádala několik desítek mrtvých a stovky raněných. Podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zemřelo od 21. srpna do 3. září 1968 při demonstracích proti obsazení Československa 72 lidí.

Pamětníci nezapomínají

Nejostřejší střety občanů s okupanty se před 37 lety odehrály před budovou rozhlasu na Vinohradské třídě. Tehdejší rozhlasový zaměstnanec Jiří Soukup popisuje sovětský útok takto:

"Najednou se nám rozsypalo sklo nad hlavami. Z nějakého pancéřáku nebo tanku venku nám rozstříleli okna. My jsme hned padli na kolena a v té době už běželi po schodech nahoru sovětští vojáci se samopaly a kulomety, nesli dokonce na střechu něco jako pancerfaust a kulomet."

Žádný okupant se za tyto činy nikdy nedostal před československý soud. Potrestán byl pouze jeden polský voják. Za to, že v Jičíně zastřelil dva lidi byl doma odsouzen k trestu smrti.

Bývalý prezident Polska se omluvil

Bývalý komunistický prezident Vojciech Jaruzelski se omluvil za srpnovou okupaci v roce 1968. Tehdy totiž jako ministr obrany podepsal rozkaz, který velil polské armádě vstoupit na území Československa spolu s jednotkami dalších států Varšavské smlouvy.

"Jsme si samozřejmě vědom špatnosti toho rozhodnutí a mrzí mě to, bolí mě to. Vím, že očekáváte, že řeknu: Omlouvám se. Jsem schopen to ještě jednou říct, to podtrhnout," zaznělo dnes od Jaruzelskeho v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Marek Janáč, Naďa Bělovská, Marián Vojtek, Jiří Kokmotos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme