Nejvyšší soud: Princ Sání může být vydán do Kataru

Po více než roce vazby opustil v pondělí večer brány pankrácké věznice člen katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání. V Česku byl souzený za sex s nezletilými dívkami, jeho vydání k trestnímu stíhání do Kataru umožnil Nejvyšší soud. Domů by Sáního měl v nejbližších hodinách dopravit letecký speciál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hámid bin Abdal Sání opouští vazební věznici

Hámid bin Abdal Sání opouští vazební věznici | Zdroj: ČTK

Katarský princ Hámid bin Abdal Sání se může vrátit domů. Nejvyšší soud totiž vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Němce a předá ho k trestnímu řízení do Kataru. Sání byl v květnu nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami na dva a půl roku do vězení.

Nejvyšší soud odmítl argumentaci obecných soudů i Nejvyššího státního zastupitelství, že vydáním do domovské země by byl Sání odňat svému zákonnému soudci - tedy soudci ze země, kde čin spáchal.

Podle názoru Nejvyššího soudu Městský soud v Praze, který zamítl žádost Sáního o propuštění z vazby, porušil zákon v neprospěch obžalovaného. Šlo o to, že ministr spravedlnosti už před tím rozhodl o jeho vydání do Kataru. Soud měl proto stíhání přerušit a propustit Sáního z vazby.

Soudy i státní zastupitelství tvrdily, že Němec neměl k rozhodnutí o vydání prince do Kataru pravomoc. "Z trestního řádu nelze dovodit, že by takový postup ministra vyžadoval souhlas soudu," zdůraznil soudce Nejvyššího soudu Antonín Draštík. Ministrovo jednání bylo v souladu se zákonem. Důvody, které Pavla Němce k žádosti o vydání vedly, Nejvyšší soud nezkoumal.

Sání by teď měl být převezen na ruzyňské letiště a eskortován do Kataru. "Od počátku jsem byl přesvědčen, že ten právní názor je jediný možný. Každý i trošku poučený laik, pokud si přečte ustanovení trestního řádu, tak tam je zcela jasně napsáno, že o těchto věcech rozhoduje ministerstvo spravedlnosti. A já si opravdu žádný jiný právní výklad nedokážu představit," reagoval před novináři na verdikt Nejvyššího soudu ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Podle nepravomocného rozsudku měl Hámid bin Abdal Sání za mřížemi strávit dva a půl roku. Obvodní soud pro Prahu 2 ho uznal vinným ze sexuálních kontaktů s nezletilými dívkami. Trojice kuplířek dostala podmíněné tresty. Sání měl dívky zneužívat ve svém bytě v Lumírově ulici v Praze. Za sex jim platil maximálně dva tisíce korun. Podle rozsudku dobře věděl, kolik je dívkám let.

Stínový ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil v květnu vyjádřil názor, že pokud české úřady předají případ Kataru -jak o tom dříve rozhodl ministr spravedlnosti Pavel Němec, nebude Sání odsouzen. Pospíšil to vysvětluje tím, že v Kataru je speciální typ trestního práva, které vychází z islámského práva šaríja. Pak svědectví ženy nemá takovou hodnotu jako svědectví muže. Navíc svědkem u soudu může být jen muslim starší 18 let. Ministr Němec ale argumentuje, že Katar vždy nepoužívá právo šaríja.

Katarské úřady podle mluvčího ministerstva zahraničí Petra Dimuna začaly před několika měsíci Sáního za přečiny spáchané u nás stíhat, hrozí mu za ně prý až doživotí: "Na požadavky ministerstva spravedlnosti, aby bylo pokračováno v trestním stíhání, stát Katar potvrdil, že toto stíhání už bylo zahájeno v celé šíři obžaloby a česká strana se nemá obávat, že v Kataru nebude potrestán."

Milan Kopp, Helena Šulcová, Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme