Americký velvyslanec v Praze převzal českou humanitární pomoc

Polní lůžka a velké stany - to je první část humanitární pomoci, kterou dnes poslala Česká republika obětem hurikánu Katrina ve Spojených státech. Materiální pomoc do jižní oblasti Spojených států odvezl letoun NATO. Pomoc převzal od českého ministra zahraničí Cyrila Svobody americký velvyslanec v Praze William Cabbannis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené domy v New Orleans

Zaplavené domy v New Orleans | Zdroj: ČTK

Český kabinet tento týden schválil pomoc ve výši 25 miliónů korun, čekalo se ale, až si Američané stanoví, jaká forma pomoci je nejpotřebnější. Česká republika je podle ministra zahraničí Cyrila Svobody připravena poskytnout i části polní nemocnice, hasiče nebo experty na likvidaci ekologických škod.

"Myslím si, že teď není potřeba bezprostřední humanitární pomoc, ale naši lidé jsou velmi zdatní v ochraně památek. Co je ve Spojených státech starší než 200 let, je už historická památka. My tady máme mnoho starších památek a máme velmi zdatné odborníky, kteří umí opravovat, rekonstruovat, takže to může být také jedna z nabídek," řekl ministr.

Počet obětí zatím nedosahuje katastrofických odhadů

V odsávání vody ze zatopeného New Orleansu pokračují desítky čerpadel. S ustupující vodou se objevují další oběti řádění hurikánu Katrina. Dosavadní bilance počtu obětí ale zdaleka nedosahuje původních katastrofických odhadů. Záchranáři zatím na jihovýchodě USA registrují 388 mrtvých.

Kromě nich ale objevují i živé lidi, kteří na místě uvízli od úderu hurikánu 29. srpna a protržení hráze zadržující vodu jezera Pontchartrain. Úřady zatím nepotvrdily, že by mezi mrtvými byli cizí občané. Podle amerického ministerstva zahraničí ale nejsou stále zprávy o několika stovkách cizinců, které postrádají rodiny nebo kteří se nepřihlásili úřadům.

Hurikán Katrina je označován za nejhorší přírodní katastrofu v historii USA. Zasáhla postupně čtyři státy - Floridu, Louisianu, Alabamu a Mississippi. Bez přístřeší se ocitlo přes milión lidí, skoro polovina z nich je z nejvíce postiženého města New Orleans. Hlavní město jazzu je i dva týdny po katastrofě z větší části pod vodou.

Ta by měla po odčerpání zmizet zhruba za měsíc. Celkové škody by mohly podle některých odhadů dosáhnout až dvou set miliard dolarů. Hurikán si vynutil uzavření 711 ropných plošin v Mexickém zálivu. Kvůli tomu prudce vzrostly ceny pohonných hmot na celém světě.

Jana Petrová, Mirka Nezvalová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme