První část české humanitární pomoci zamířila do USA

Česká republika poslala do Spojených států pomoc obětem hurikánu Katrina. Letecký speciál Severoatlantické aliance odvezl do USA šestnáct tun skládacích polních lůžek, přikrývek a velkoprostorových stanů. Jde o vůbec první akci, kterou NATO a Česká republika zahájili humanitární pomoc Spojeným státům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Humanitární pomoc do USA přepravilo letadlo NATO

Humanitární pomoc do USA přepravilo letadlo NATO | Zdroj: ČTK

Letadlo odstartovalo z ruzyňského letiště v Praze v neděli odpoledne. Na palubě byla pomoc za více než milión korun. Podle ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody jde o první část pomoci, která byla nabídnuta a o kterou projevily Spojené státy zájem: "Především z hlediska lidského je to projev solidarity vůči těm, kteří jsou postižení katastrofou na území Spojených států amerických."

Pomoc převzal symbolicky z rukou Cyrila Svobody americký velvyslanec v Česku William Cabaniss. Poděkoval vládě a lidem v České republice a ocenil, že se tato akce uskutečňuje právě v symbolický den pro Spojené státy - 11. září. Zároveň také podle svých slov doufá, že USA v budoucnu pomohou odborníci, kteří se podíleli na opravách Prahy po povodních v roce 2002:

"Česká republika a hlavně Praha má hodně zkušeností se záplavami. Bylo to jen tři roky zpátky, kdy Praha trpěla obrovskými povodněmi a lidé tady mají mnoho zkušeností s opravami starých a historických budov a také postavení města zpátky na vlastní nohy."

Česká vláda schválila tento týden pomoc pro Spojené státy ve výši 25 milionů korun. Zatím ale není jasné, kdy a jak Američané nabídku pomoci využijí.

Marián Vojtek, Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme