ODS ve Sněmovně neprosadila vyšetřovací komisi k Unipetrolu

Návrh Občanské demokratické strany na zřízení vyšetřovací komise ke kauze privatizace petrochemického holdingu Unipetrol v Poslanecké sněmovně neprošel. Komunisté totiž svůj názor změnili a občanští demokraté nenašli k prosazení tohoto návrhu dost hlasů. A to i přesto, že je podpořila vládní KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Česká televize

Ještě nedávno komunisté vznik sněmovní vyšetřovací komise ke kauze Unipetrol podporovali. Názor změnili před čtyřmi dny, jak objasňuje šéf jejich poslaneckého klubu Pavel Kováčik. "V této věci započne činnost policie a my se jí teď do toho nechceme plést. Já neodmítám komisi jako takovou, já ji odmítám teď, v této chvíli."

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý pak komunisty obvinil z toho, že postoj změnili po pondělní schůzce lídrů ČSSD a KSČM a že se sociálními demokraty uzavřeli obchod. "Zároveň mi dovolte vzhledem k předchozímu vyjádření předsedy poslaneckého klubu KSČM a výsledku hlasování vznést ryze řečnickou otázku: A kolik bylo včera na stole v českých?"

To odmítli jak komunisté, podle kterých se na včerejší schůzce o kauze Unipetrol vůbec nemluvilo, tak také premiér Jiří Paroubek z ČSSD. "To je asi tak komické tvrzení, jako kdybych já řekl, že tady bylo něco v českých ve vztahu k lidovcům ze strany Občanské demokratické strany."

Premiér spolu s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou privatizaci Unipetrolu hájili jako průhledný, nezpochybnitelný obchod. Ve Sněmovně mimo jiné připomněli, že prodej holdingu schválila Evropská komise, což má podle předsedy vlády větší hodnotu "než deset Spyrů". Důvěryhodnost polského lobbisty Jacka Spyry, který stojí v centru aféry, Paroubek opakovaně zpochybnil.

Právě Spyra nařkl před časem z korupce předsedu sociálních demokratů Stanislava Grosse. Ten to popřel a podal na polského lobbistu trestní oznámení.

Klíčový svědek v aféře Krzysztof Kluzek tvrdí, že za vším stojí Andrej Babiš, majitel české společnosti Agrofert. Ten se však brání a na někdejšího člena vedení polského koncernu PKN Orlen podává trestní oznámení pro podezření z pomluvy. Byl to totiž právě Kluzek, který se polské vyšetřovací komisi zmínil o miliónových úplatcích, které měly padnout na české i polské straně při privatizaci Unipetrolu.

Mladé frontě Dnes pak řekl, že v době, kdy se podávaly nabídky na koupi českého petrochemického holdingu, Orlen už díky Babišovým dobrým stykům s českou vládou věděl, jaké budou ceny konkurentů. To však Babiš odmítá.

Orlen ještě před privatizací Unipetrolu uzavřel s Babišovým Agrofertem smlouvu, ve které se zavázal odprodat Babišovi podíly v pěti firmách patřících Unipetrolu. Současné vedení Orlenu ale kvůli nevýhodnosti smlouvy uvažuje, že od ní ustoupí.

Související článek: Zpráva polské parlamentní komise zmiňuje i Stanislava Grosse

Marika Táborská, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme