Sociální demokraté ve vládě prosadili zákoník práce

Sociálním demokratům se podařilo prosadit kontroverzní zákoník práce. Vláda ho schválila, ačkoli se ČSSD na normě nedokázala shodnout se svými koaličními partnery. Ministři do něj nakonec začlenili několik úprav, které navrhoval vicepremiér Martin Jahn a s kterými souhlasili i zaměstnavatelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Buzková a Zdeněk Škromach

Petra Buzková a Zdeněk Škromach | Zdroj: ČTK

Kodex tak počítá například s tím, že odměna za pracovní pohotovost by měla být minimálně ve výši deset procent průměrného výdělku. Firmy bez odborů by zase měly mít možnost vydávat vnitřní předpisy.

Žádné překvapení se nekonalo. Ministři ČSSD využili své většiny ve vládě a zákoník práce prosadili sami. Lidovci hlasovali proti a ministři za Unii svobody se hlasování zdrželi. Lidovci odpoledne nabídli sociálním demokratům dohodu. Pokud by ČSSD vypustila z návrhu pasáž o kontrolní a rozhodovací pravomoci odborů, návrh by podpořili.

Právě sílící moc odborářů menším vládním stranám hodně vadí. Lidovci chtěli zabránit tomu, aby ČSSD potom nehlasovala ve Sněmovně o zákoníku spolu s komunisty. Sociální demokraté ale tento návrh odmítli. Premiér Paroubek dokonce řekl, že je mu jedno, s kým zákoník prosadí.

Ve vládě si sociální demokraté poradili sami. O podpoře ve Sněmovně budou teď vyjednávat. Kromě lidovců a unionistů se zákoník nelíbí ani občanským demokratům.

Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme