Premiér Paroubek se nebrání předčasným volbám

Horký politický víkend zažívá nejsilnější vládní strana ČSSD. Stanislav Gross opouští křeslo předsedy strany. Rezignuje příští týden a odejde na nějaký čas z politiky. Premiér Paroubek zase nešetřil ostrými slovy na svého koaličního partnera KDU-ČSL. To vše se odehrálo na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Gross a Jiří Paroubek

Stanislav Gross a Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Nechci poškozovat ČSSD v době, kdy čelím nesmyslným kauzám, řekl Stanislav Gross. "Bylo by velmi neodpovědné, kdybych riskoval osud ČSSD a hodnot, které reprezentujeme, kvůli jedinému člověku, byť jsem to já sám," dodal Gross.

Vysokou politiku, do které vstoupil před třinácti lety, zcela opustí. Věnovat se bude právnické profesi. Stranu prozatím povede její první místopředseda, ministr financí Bohuslav Sobotka.

Ještě větší vzrušení než Stanislav Gross způsobil na sobotním zasedání ÚVV premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek. Vystoupil s velmi ostrým projevem. Od lidovců se prý nenechá vydírat a důležité zákony, které chce schválit, schválí s kýmkoliv. Třeba i s komunisty. "A kdyby tady spadli Marťani, tak je budu schvalovat s Marťany, pokud budou členy Poslanecké sněmovny," vyjádřil se Paroubek.

KDU-ČSL se už vidí ve vládě s někým jiným, argumentuje premiér. Podle něj by měli lidovci a ODS učinit výzvu k předčasným volbám. "Chci také říci pánům Kalouskům a Topolánkům, odejděte od těch svých konspirací, trapných schůzek a podrazů a učiňte výzvu. Já ji příjmu, pokud jde o mimořádné volby, já se jich nebojím," zdůraznil Jiří Paroubek.

Představitelé KDU-ČSL a občanských demokratů ale považují volání po předčasných volbách za nesmysl. Do řádných voleb totiž zbývá zhruba osm měsíců. Legislativa, která by vedla k předčasným volbám by netrvala o mnoho kratší dobu, říká předseda lidovců Miroslav Kalousek a dodává: "Nemám v úmyslu se nepromyšlenými a nepříliš chytrými výroky nechat vyprovokovat k hloupým reakcím."

"Já bych toto považoval za jakýsi alibistický krok a snahu odvést pozornost od kauzy Unipetrolu a řady dalších povinností, které tato vláda má řešit," reaguje za ODS místopředseda Petr Bendl.

Situace ve vládní koalici se vyostřila v tomto týdnu, poté co lidovci podpořili návrh ODS na zřízení parlamentní vyšetřovací komise k Unipetrolu. ČSSD zase hledala podporu pro nový zákoník práce mezi komunisty, což pobouřilo lidovce.

Helena Šulcová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme