Odvolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové je na spadnutí

Vláda definitivně rozhodne o osudu nejvyšší státní zástupkyně. Je velmi pravděpodobné, že ve funkci skončí. Po jejím odvolání volá už několik měsíců ministr spravedlnosti a unionista Pavel Němec - s Marií Benešovou má dlouhodobé spory. Její pád už podporuje i premiér. Lídři vládní koalice se dnes dohodli na odvolání nejvyšší státní zástupkyně. Sešli se před zasedáním vlády ve Strakově akademii. Benešová tvrdí, že ji premiér Jiří Paroubek obětoval výměnou za loajalitu ministra Němce při současných koaličních sporech. Benešovou podle informací Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu zřejmě nahradí Renáta Vesecká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Němec

Pavel Němec

Marii Benešovou hájí už jen zástupci KDU-ČSL. Premiér Jiří Paroubek sice říká: "Paní Benešové si velmi vážím za těch sedm let, co odpracovala." Na druhou stranu jí už ale oznámil, že její spory s ministrem Němcem dál nemůže trpět a naznačil jí: "že existence pana ministra ve vládě, která je křehká, je důležitější, než moje funkce," uvedla Benešová.

Předseda vlády se k tomu už nechce vyjadřovat. "Neviděl bych to jako vhodné, byl to náš osobní rozhovor," řekl Paroubek. Přestože lidovečtí ministři budou při jednání kabinetu hlasovat proti odvoláním Benešové, hlasy zástupců ČSSD a US-DEU budou stačit.

O odvolání Benešové bude jednat vláda na návrh ministra spravedlnosti Pavla Němce. Tvrdí, že Benešová dlouhodobě nezvládá svou funkci. "Hovořil jsem o tom s předsedou vlády, takže jsem přesvědčen, že nic nebrání tomu, aby ke změně na pozici nejvyššího státního zástupce došlo," konstatoval Němec.

Vztahy mezi Benešovou a Němcem jsou kvůli mnoha sporným kauzám napjaté několik měsíců. Ministr podal na nejvyšší státní zástupkyni už dvě kárné žaloby.

Ministr Němec zřejmě navrhne i možné nástupce. Hovoří se například o exministru spravedlnosti Jaroslavu Burešovi. Podle informací Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu se nejvyšší státní zástupkyní stane šéfka východočeských žalobců Renáta Vesecká.

Helena Šulcová, Ondřej Černý, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme