Nejvyšší státní zastupitelství povede Renáta Vesecká

Do křesla Nejvyšší státní zástupkyně usedne Renáta Vesecká, která dosud šéfovala žalobcům v Královéhradeckém kraji. Vedením úřadu ji pověřila vláda na návrh ministra spravedlnosti Pavla Němce. Ještě předtím ministři odvolali z funkce dosavadní hlavní žalobkyni Marii Benešovou. Ta měla s ministrem Němcem dlouhodobé spory, například kvůli kauze katarského prince. Pětačtyřicetiletá Vesecká chce zajistit řádný a bezproblémový chod zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renáta Vesecká

Renáta Vesecká | Zdroj: ČTK

Pád Marie Benešové podpořil i premiér. Lídři vládní koalice se dnes dohodli na odvolání nejvyšší státní zástupkyně. Sešli se před zasedáním vlády ve Strakově akademii. Benešová tvrdí, že ji premiér Jiří Paroubek obětoval výměnou za loajalitu ministra Němce při současných koaličních sporech.

Vláda schválila odvolání Marie Benešové i přes odpor ministrů z KDU-ČSL a části ČSSD. Unionisté i většina členů vlády za ČSSD včetně premiéra Jiřího Paroubka její odchod podpořila. Podle předsedy lidovců Miroslava Kalouska je to ale chybný krok, který může na vládu vrhat špatné světlo.

"Je to nešťastné rozhodnutí, které zakládá spekulativní důvody, třeba i nepravdivé. O těch skutečných důvodech se bude spekulovat, nemůže to podpořit věrohodnost vlády, my to pokládáme za chybu," konstatoval Kalousek.

Prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa kritizuje to, že odvolání Benešové je spojeno s její kritikou vůči ministru spravedlnosti v kauze katarského prince. Zároveň ale Jirsa upozorňuje, že nejvyšší státní zástupkyně Benešová byla ve své funkci dlouho:

"Já bych to dnešní odvolání nejvyšší státní zástupkyně nespojoval jenom s kauzou katarského prince. 7 let v našem prostředí byla poměrně úzce svázána s nynější vládní stranou a myslím si, že je čas na změnu."

Renátu Veseckou vláda prozatím pouze pověřila řízením

Vesecká podle ministra Němce nebude jmenována, ale zatím jen pověřena řízením zastupitelství: "Renáta Vesecká by během zhruba pěti týdnů měla členům vlády představit svoji představu o řízení nejvyššího státního zastupitelství a jeho soustavy. Vláda by zhruba v horizontu dvou měsíců rozhodla o definitivním jmenování."

Renáta Vesecká strávila dopoledne na Úřadu vlády. Poté odjela do Brna. A co bude jejím hlavním cílem? "Úkolem je po dobu, kdy budu vykonávat funkci nejvyšší státní zástupkyně, zajistit řádný a bezproblémový chod této instituce." Spory mezi Němcem a Benešovou řešit nehodlá.

"Všechny mohu ujistit, že chci navázat na to, aby tato instituce byla naprosto politicky nezávislá a odolná vůči jakýmkoli politickým vlivům," doplnila Vesecká.

Vesecká není veřejnosti ani odborníkům neznámá

Do povědomí veřejnosti Vesecká vstoupila jako žalobkyně u závažných kriminálních kauz. Asi nejznámějším případem, kde Vesecká figurovala jako žalobkyně, byla kauza manželů Stodolových odsouzených loni na doživotí za vraždy osmi starých lidí.

"Doktorka Renáta Vesecká pracuje necelých šest let ve funkci vedoucí Krajského státního zastupitelství v Královéhradeckém kraji. Její jméno je spojováno s úspěšným postupem státního zastupitelství v otázce násilné trestné činnosti a závažných hospodářských kauz," potvrdil Němec.

Související článek: Odvolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové je na spadnutí

Helena Šulcová, Lenka Rákosová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme