Premiér se shodl s šéfem KSČM na vyšetřovací komisi

Premiér Jiří Paroubek a předseda komunistů Miroslav Grebeníček se shodli na vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala privatizací českého chemického průmyslu, nejen holdingu Unipetrol. Oznámili to po společné schůzce. Šéfem komise by se měl stát zástupce opoziční strany. Všechny parlamentní strany by v ní měly stejné zastoupení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

"Komise by se měla zabývat rolí privátních firem při privatizaci českého chemického průmyslu," prohlásil předseda vlády Jiří Paroubek po dnešní schůzce s šéfem KSČM Miroslavem Grebeníčkem.

Rozhlasové stanici Frekvence 1 později Paroubek řekl, že komise má prověřit všechny složité vazby a lobbování kolem Unipetrolu. Logicky tak podle něj dojde i na severočeskou firmu Setuza. S tou je spojován podnikatel Tomáš Pitr, jehož skupinu premiér minulý týden označil za původce mediální kampaně kolem privatizace Unipetrolu.

O záměru ustavit parlamentní vyšetřovací komisi Paroubek podle svých slov informoval předsedu Unie svobody-DEU Pavla Němce, ale nikoli druhého koaličního partnera - lidovce.

Šéf křesťanských demokratů Miroslav Kalousek Radiožurnálu řekl, že KDU-ČSL zřízení komise podporuje. Schůzku předsedy komunistů s premiérem ale komentovat nechtěl.

"Co se týče stanoviska křesťanských demokratů, my se nebráníme žádnému vyšetřování, protože si myslíme, že bránit se vyšetřování znamená zvyšovat spekulativní důvody k podezření, je to morální hazard; my jsme otevřeni tomu, aby se vyšetřilo cokoli," uvedl šéf lidovců.

Opoziční Občanská demokratická strana považuje takové rozšíření působnosti komise za snahu rozmělnit problém a vést spekulace o korupci při privatizaci Unipetrolu do ztracena. Radiožurnálu to potvrdil místopředseda občanských demokratů Ivan Langer.

"Je potřeba znát proč, zda existují další podezřelí, jako je pan Spyra, pan Doležel, pan Gross a další, a zda tedy existují skutečně důvody zabývat se tou problematikou takto široce. To na mě skutečně dělá dojem, že jde o snahu zastřít podstatu problému, rozmělnit ji a zkusit celý problém podezření z korupce, který padá na sociální demokracii, odsunout někam pryč," myslí si Langer.

ODS na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny neuspěla s návrhem na vytvoření vyšetřovací komise ke kauze privatizace petrochemického holdingu Unipetrol. Občanské demokraty tehdy podpořili jen lidovci, za což si vysloužili ostrou kritiku premiéra.

Předseda vlády spolu s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou před poslanci privatizaci Unipetrolu hájili jako průhledný, nezpochybnitelný obchod. Připomněli také, že prodej holdingu schválila Evropská komise.

Grémium Občanské demokratické strany pak tento týden rozhodlo, že na nejbližší schůzi poslanců se znovu pokusí zřízení komise k Unipetrolu prosadit.

Naděžda Hávová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme