Poslanecká sněmovna schválila zákon o registrovaném partnerství

Sněmovna schválila zákon o registrovaném partnerství. Na pátý pokus se autorům normy podařilo najít mezi poslanci dostatečnou podporu, pro hlasovalo 86 ze 147 přítomných zákonodárců. Radost předkladatelů zákona i zástupců gay a lesbických sdružení ale trochu kalí obavy z toho, jak se zachová Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna | Foto: Jan Rosenauer

Střízlivý optimismus, tak popsal své pocity Slavomír Goga z Gay a lesbické ligy. Obává se toho, jak se k zákonu o registrovaném partnerství postaví Senát, kde má nejsilnější pozici ODS. Už teď Goga proto plánuje, jak na senátory zapůsobit. "Určitě bychom rádi oslovili senátory. Ty, kteří jsou zastánci zákona, aby působili na své kolegy a snažili se jim vysvětlit hlavní pro tohoto zákona," řekl Českému rozhlasu Goga.

Také jedna z autorek normy Taťána Fišerová z klubu Unie svobody se obává postoje Senátu, nicméně i tak dnes neskrývala nadšení: "Mám radost. My jsme už tušili, že by to mohlo projít."

Proti registrovanému partnerství hlasovala většina občanských demokratů a všichni přítomní lidovci. Naopak většina sociálních demokratů, komunistů i unionistů zákon podpořila. Lidovecký poslanec Jiří Karas ohodnotil výsledek hlasování Sněmovny jako totální ztrátu rozumu: "Může-li někdo pro návrh tohoto zákona hlasovat, tak si myslím, že je nutné se nad tím zamyslet."

Zákon o registrovaném partnerství má právně upravit vznik a zánik svazku a partnerům a partnerkám zaručit nárok na informace o vzájemném zdravotním stavu, stejně jako šanci dědit v první dědické skupině. Norma také počítá se vzájemnou vyživovací povinností. Možnost adopce vylučuje. Předloha teď míří do Senátu.

Lucie Husárová 1, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme