Na dálnici D1 se montují první informační tabule

Na dálnici D1 začala dnes montáž prvních čtyř velkoplošných informačních tabulí. Objeví se před kritickými místy na nejzatíženější české komunikace. Řidiči se z tabulí dozví například o kolonách nebo dopravních nehodách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1

Dálnice D1 | Foto: www.rsd.cz

"Bude se jednat o moderní digitální tabuli, která bude umístněna na portálech v bezprostřední blízkosti dálnice," řekl Radiožurnálu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Hoření.

Ve směru z Prahy do Brna se řidiči setkají s tabulemi na kilometru 88,8 u Humpolce a na kilometru 151,6 u Jabloňova. V opačném směru potom na kilometru 179,9 u Ostrovačic a na 124. kilometru u Věžnic.

V lednu budou tabule podle mluvčího ve zkušebním provozu, v únoru již v plném. Informace na proměnné informační tabule budou odesílány z Národního dopravního informačního centra v Ostravě.

Ukazatele umožňují sdělení řidičům měnit ihned podle potřeby a aktuální situace na dálnici. Mohou uvádět například zprávu o nehodě a místě, kde se stala, včetně doporučení na exit pro opuštění komunikace.

Dálnice D1 se také především v úseku kraje Vysočina dočká dalších čtyř nových kamer. Obrazové informace z nich budou mít k dispozici dispečeři a pracovníci Střediska správy a údržby dálnice, operátoři Národního dopravního informačního centra a také pracovníci Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR a dalších subjektů.

Dopravní situaci na dálnici D1 dlouhodobě kritizují jak odborníci, tak především samotní řidiči. Časté nehody mnohdy blokují provoz na nejvytíženější tuzemské rychlostní komunikaci až několik hodin denně.

Další kamery a proměnné informační tabule Ředitelství silnic a dálnic instaluje v závislosti na výši finančních prostředků. Dálnice by se také měla v příštích letech rozšířit ze současných čtyř na šest pruhů a ve směru na Ostravu by jí také měla odlehčit budovaná severní trasa přes dálnici D11 a rychlostní silnici R35.

Martin Hromádka, Petr Večeřa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme