Zástupci léčeben odmítli přijít na schůzku s ministrem Rathem

Zástupci léčeben odmítli účast na dnešní jednání o úhradách péče na první pololetí 2006 s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Ministr podepsal minulý týden novou vyhlášku a dnes chce s nemocnicemi, lékaři a pojišťovnami projednat, jak bude zapracována do cenových dodatků smluv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Zdroj: ČTK

Stanislav Fiala z kanceláře Asociace českých a moravských nemocnic, která léčebny zastupuje, řekl, že vyhláška na první pololetí snižuje úhrady v léčebnách dlouhodobě nemocných a dalších odborných ústavech. "U úhrad může dojít k jejich snížení u zaměstnaneckých pojišťoven a výpadkům při poskytování následné péče jejich pojištěnce," řekl Filala.

Neúčastí na schůzce chce asociace vyjádřit protest proti tomu, že ministr nerespektoval jejich připomínky k závažným věcným a logickým chybám ve vyhlášce. "Například zálohy jsou nastaveny na základě toho, co zdravotní pojišťovny platily v minulém roce. To je chyba, protože i ministr nakonec souhlasil s tím, že úhrady měly být nastaveny podle toho, kolik náleželo podle právního předpisu. To vidíme jako nejvážnější věc," upřesnil.

Podle Ratha platby léčebnám řeší vyhláška obdobně jako platby za akutní péči. Všem mají vzrůst jen o tři procenta. Dluh Všeobecné zdravotní pojišťovny překročil 14 miliard, takže více podle ministra nikdo dostat nemůže. Léčebny měly letos navýšení až třináctiprocentní.

Ministerstvo zdravotnictví se zároveň snaží řešit problém s ubývajícím počtem zubařů. Těch by mohlo být za pět let zhruba o čtvrtinu méně než nyní. Podle Mladé fronty Dnes ministr Rath už konzultoval s šéfy velkých nemocnic možnost získání kvalifikovaných dentistů na Slovensku nebo v Polsku. Ani ředitelé nemocnic, ani stomatologové si ale podle listu nedokážou představit, jak by ministrův plán fungoval.

Naděžda Hávová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme