Studenti z chudých rodin se nejspíš v únoru dočkají stipendií

Studentům z nízkopříjmových rodin bude stát přispívat na studia. Nejspíš už v únoru začne ministerstvo školství vyplácet sociální stipendia. Příslušnou novelu vysokoškolského zákona už podepsal prezident republiky. Vláda si od tohoto opatření slibuje, že se tak zvýší počet dětí z chudých rodin, které se budou moci přihlásit na vysokou školu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

studenti a peníze

studenti a peníze | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Sociální příspěvek na studia má dostávat asi 13 tisíc lidí. Konkrétně jde o studenty z rodin s příjmem pod 1,1 násobku životního minima. Výše stipendií bude podle Lubomíry Černé z ministerstva školství určovat vláda. "V návrhu novely vysokoškolského zákona se zatím nehovoří o konkrétní částce, ale ministerstvo školství uvažuje o částce 1600 korun na měsíc po dobu deseti měsíců."

Ovšem stínový ministr školství za ODS Walter Bartoš považuje vymezení sociálních stipendií za nedostatečné. Státní finanční příspěvek na studia by podle něj měl dostávat větší okruh lidí. "Asi do 50 tisíc studentů studujících na vysokých školách se pohybuje v rozpětí 1,8 životního minima. Tito studenti to také potřebují, také jsou pro ně náklady na vysokých školách velmi vysoké."

Sociální stipendia sice obsahuje i nynější zákon. Chudí studenti na ně ale dosud nemají právní nárok, protože veřejným vysokým školám chybí peníze. Nově půjdou finance na stipendia z rozpočtu ministerstva školství - bude to asi 200 milionů za akademický rok.

Marika Táborská, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme