LN: Česko má jednu z nejnižších spotřeb vody na světě

Lidové noviny se pozastavují nad faktem, že Česko patří mezi země s nejnižší spotřebou vody. Hitem výprodejů je levný alkohol, zjistila Mladá fronta Dnes. Česká ekonomika podle Hospodářských novin v současné době jakoby odpočívá a nabírá nový dech. Právo informuje o tom, že Kancelář Poslanecké sněmovny rozesílá novoroční přání místopředsedy dolní komory a ODS Ivana Langera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Alena Palečková

Česko patří mezi země s nejnižší spotřebou vody na světě. Jak píší Lidové noviny, odborníci tento vývoj vysvětlují různě. Shodují se však v tom, že se jedná jednoznačně o pozitivní jev. Odběr vody přepočtený na jednoho obyvatele je u nás třetinový ve srovnání s průměrem Evropské unie a navíc ještě deset let po sobě klesá.

V Polsku nebo Maďarsku se vodní zdroje využívají v porovnání s Českem téměř dvojnásobně. Svou roli hraje i intenzita zavlažování polí, která je u nás velmi nízká. Na celkovém odběru se podílí jen šesti desetinami procenta. Například ve Spojených státech je to téměř třetina.

Kdo nechal nákupy alkoholu na silvestrovskou oslavu na poslední chvíli, může často ušetřit. Mladá fronta Dnes píše, že hitem výprodejů se stal levný alkohol. Obchody, které ještě mají nekolkované zásoby, se jich totiž musí do konce roku zbavit. Prodávají je proto s výraznou slevou. Na staré zásoby, které museli obchodníci nahlásit celníkům, platí už jen poslední tři dny výjimka.

U některých značek však obchodníci s blížícím se koncem roku zjistili, že je nestačí prodat. Proto si nechali lahve buď dodatečně okolkovat nebo sáhli ke zlevňování. Zatímco celníci si od kolkování slibují omezení černého trhu s alkoholem, likérkám vadí vyšší náklady na výrobu. Kvůli tomu zdražily až o několik korun za láhev a musely nakoupit nové stroje a přijmout další zaměstnance.

Poslední týden v roce česká ekonomika jakoby odpočívá a nabírá nový dech. Podle Hospodářských novin desítky tisíc lidí mezi svátky nepracují, řada výrobních závodů stojí. Odhaduje se, že volna mezi vánočními svátky a Silvestrem si užívá přes půl miliónu zaměstnanců průmyslu.

Na druhou stranu však mají napilno hoteliéři, kteří čelí invazi rekreantů. Musejí nabírat sezónní zaměstnance. Také stavbaři pokračují dál - jen se nastěhovali do interiérů. Ze zhruba půl miliónu lidí pracujících ve stavebnictví jich má volno jen asi třetina. V plném nasazení také zůstávají lidé v infrastruktuře, dopravě a ve strategických podnicích.

Svým svěřencům učitelé rozdají vysvědčení až za měsíc. To své od školních inspektorů dostali už teď. Jak z něj vyčetla Mladá fronta Dnes - na jedničku obstáli jen učitelé prvňáků. Kantoři v 8. a 6. třídách naopak dopadli nejhůře - pro děti je výuka nudná. Důvodů, proč se jim nedaří straší děti už tolik motivovat, je víc.

Školy se místo moderní výuky musejí podřizovat přijímacím zkouškám, které jsou ještě založené na nabiflovaných znalostech. Navíc u dětí na druhém stupni základních škol nastupuje puberta, a tím i jejich kritické postoje. Pak je mnohem těžší je motivovat a výuka je náročnější.

Deník Právo se pozastavuje nad tím, že Kancelář Poslanecké sněmovny rozesílá stranicky laděné novoroční přání místopředsedy dolní komory a ODS Ivana Langera. Obálka s přáním do volebního roku 2006 obsahuje razítko Sněmovny a poštovné ve výši 7,50. Rozeslání zajišťovala zčásti Sněmovna a zčásti poslanecká kancelář. Do podobných problémů se loni před volbami do Evropského parlamentu dostala senátorka a kandidátka KDU-ČSL Zuzana Roithová, která rozeslala 200 volebních letáků za peníze daňových poplatníků. Po kritice straníků náklady Senátu zaplatila. Tehdy ji Langer zkritizoval za porušení etického postupu.

Lenka Rákosová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme