Hledaný podnikatel Pitr prý o zatykači věděl

Hledaný podnikatel Tomáš Pitr věděl, že na něj bude vydán zatykač. Proto prý také opustil Českou republiku. Pitr to řekl zpravodajskému serveru Aktuálně CZ. Odmítl ale prozradit, od koho se o zatykači dozvěděl. Serveru Aktuálně CZ řekl, že nechtěl čekat, až si pro něj kvůli vykonstruovanému procesu přijdou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr | Zdroj: ČTK

Do republiky Pitr vzkázal, že je na horách v zahraničí a s rodinou lyžuje. Radiožurnálu to řekl během telefonátu přímo ze sjezdovky: "To víte, že bych se chtěl domů vrátit. Uvidím, co se mezi tím bude dít. V tuto chvíli to nechci komentovat."

To, že Pitra hledá policie, potvrdil Radiožurnálu Pavel Hanták z policejního prezidia. "Mohu potvrdit, že na jmenovaného byl vydán Městským soudem v Praze příkaz k zatčení. Na základě tohoto příkazu policie po jmenovaném pátrá," uvedl Hanták.

Podnikatel Pitr je spojován s kauzou Unipetrolu. Spolu s kontroverzním podnikatelem Miroslavem Provodem a dalšími lidmi byl odsouzen za to, že se na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty obohatili o téměř 23,5 milionu korun, Pitr se navíc pokusil získat dalších téměř sedm milionů. Obžalovaní se na místě proti rozsudku odvolali, případem se tak ještě bude zabývat Vrchní soud v Praze. Ten již jednou zrušil rozsudek městského soudu, kterým byli Pitr a Provod obžaloby zproštěni.

Skupina spojená s Tomášem Pitrem je navíc už několik měsíců v otevřené válce s politiky ČSSD. A to kvůli ovládnutí potravinářského podniku Setuza a aktivitám kolem privatizace Unipetrolu. Premiér Jiří Paroubek dokonce Pitra otevřeně označil za nepřítele státu a obvinil ho, že rozpoutal českou větev údajné úplatkářské kauzy Unipetrol.

Policie hledá Pitra od úterý. Do pátrání po něm se zapojil také Interpol, protože soud vydal i mezinárodní zatykač. Policie požádala při pátrání o pomoc i veřejnost.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme