Vydání Tomáše Pitra nemusí být jednoduché

Snaha českých vyšetřujících orgánů o vydání podnikatele Tomáše Pitra, který je na dovolené ve Švýcarsku, se může zkomplikovat. A to přesto, že na něj byl vydán mezinárodní zatykač. Česká republika totiž nemá se Švýcarskem uzavřenou dvoustrannou dohodu o vydávání lidí, podezřelých z trestné činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr | Zdroj: ČTK

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka ale vysvětluje, že Švýcarsko, přestože není členem Evropské unie, podepsalo evropskou Úmluvu o vydávání lidí podezřelých z trestné činnosti: "Na Švýcarsko se vztahuje evropská úmluva o vydávání, včetně dodatkových protokolů; takže tam by se postupovalo podle této úmluvy. To nevadí, že není dvoustranná."

Pokud by Interpol Pitra ve Švýcarsku zatkl, musel by rozhodovat o žádosti českých orgánů tamní soud. Není ale skutečně jisté, zda by Pitra do Prahy vydal. Například majitele firmy Diag Human Čechošvýcara Josefa Šťávu - o jehož vydání v minulosti usilovalo Německo, Švýcarsko k německému soudu nevydalo.

Pitrova obhájkyně Helena Rejholcová zatím aktuální právní kroky sdělovat nechce:"Já skutečně od svého klienta nemám pokyny, abych cokolo médiím sdělovala, takže já se omlouvám."

Soud poslal Pitra před měsícem do vězení na osm a půl roku za úniky na daních. Pitr ale tvrdí, že proces byl zmanipulovaný. Naznačuje, že souvisí s konkurenčním bojem o ovládnutí českého trhu s biopalivy.

Milan Kopp, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme