Východ země zasáhl nový úder zimy, v Karviné vyhlásili kalamitu

Přívaly sněhu skoro zastavily život na severní Moravě a ve Slezsku. Problémy hlásí všechny druhy dopravy - silniční, železniční i letecká. Neprůjezdné byly například hlavní tahy z Ostravy do Opavy a do Havířova. V Karviné dokonce muselo vedení města vyhlásit kalamitní stav. Také Zlínsko je po vytrvalé vánici zasypané sněhem. Silničáři tam kalamitu zatím nevyhlásili jenom díky výraznému poklesu dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

doprava v zimě

doprava v zimě | Zdroj: ČTK

V Moravskoslezském kraji během dne připadlo místy až 30 centimetrů nového sněhu. Meziměstské autobusy nabíraly až hodinové zpoždění, řada z nich ani nedorazila do cílové stanice. Potíže měla i hromadná doprava v Ostravě, hlavně tramvaje.

Hasiči museli odstraňovat desítky popadaných stromů. S velkými problémy se lidé dostávají vlastními auty do rekreačních středisek v Beskydech a Jeseníkách, kde chtějí oslavit Silvestra.

Starosta Horních Tošenovic na Frýdecko-Místecku Petr Martiňák si postěžoval, že při krizové situaci selhali silničáři i policisté. "My se snažíme kontaktovat s těmito pracovníky, mluvil jsem s vedoucím dopravního inspektorátu - stěžují si, že jich je málo v terénu jako policie. Mně osobně třeba vadí, že vedoucí Správy údržby silnic Frýdecko-Místecka má dovolenou - je pro ně sezona a něco takového mi připadá úplně absurdní."

Na severní Moravě a ve Slezsku se kvůli přívalům sněhu zpožďovaly také vlakové spoje a uzavřeno muselo být letiště Mošnov.

Na pokraji kalamity jsou silnice Zlínského kraje. Jenom díky výraznému poklesu dopravy ji zatím silničáři nevyhlásili. Například na Vsetínsku je podle šéfa Správy a údržby silnic Jaromíra Kořistky až půl metru nového sněhu. "Je problém ve vyšších oblastech, kde ty bariéry jsou skutečně už obrovské. Už bychom skutečně potřebovali, aby to přestalo a my mohli zase nasadit sněhové frézy."

Situaci na hřebenech Beskyd hodnotí dispečer Horské služby Radan Jaškovský jako kritickou. "Sněží, teploty kolem minus 12 stupňů a do toho fouká prudký, nárazy až bouřlivý severní vítr. Nového sněhu je kolem půl metru. Nedoporučujeme vůbec vycházet."

Také v krajském městě zasedal krizový štáb, který vyzval občany, aby nechali auta v garážích a neblokovali čištění ulic. "Budeme udržovat jenom ty páteřní komunikace, pokud bude potřeba, tak budeme přednostně vyjíždět tam, kde to bude operativně potřeba, třeba kvůli záchrannému systému - příroda nám to neumožňuje zatím," říká ředitel zlínských Technických služeb František Kostelník.

Se sněhovou kalamitou bojují i v okolních zemích. Slovenská policie nepouští do země vozidla bez zimních pneumatik. Špatné počasí přinutilo také uzavřít jeden hraniční přechod do Rakouska, další jsou průjezdné jen pro osobní vozy. Do České republiky je zatím omezena doprava pouze přes přechod Drietoma-Starý Hrozenkov. K podobnému kroku přistoupilo také Maďarsko. To vrací z hraničního přechodu Čunovo u Bratislavy kamiony bez sněhových řetězů.

Michal Svatoš, Marika Táborská, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme