Silvestr je jedním z nejveselejších, ale také nejvíc rizikových dnů

Silvestr je pro někoho jedním z nejveselejších dnů v roce, pro všechny ovšem tím nejvíc rizikovým. Ve všech velkých městech jsou v pohotovosti policisté, hasiči a záchranáři a na náměstích platí mimořádná bezpečnostní opatření. Například v Praze se na Staroměstském náměstí nebude poslední den v roce prodávat alkohol v lahvích. V zimních střediscích je v pohotovosti Horská služba. Všechna jsou do posledního místa obsazená a na sjezdovkách i v běžeckých stopách je přeplněno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na horách je krásně

na horách je krásně | Zdroj: ČTK

Není výjimkou, že oslavy Silvestra vypukají na svazích mnohdy už kolem poledne, a na lyžích i běžkách se tak prohánějí alkoholem posílení lyžaři. Jak ale podotkl šéf Horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš, spojení lyže a alkohol se rozhodně nevztahuje jen k silvestrovskému dni.

"Samozřejmě konzumace alkoholu na Silvestra je trošičku větší, mohou být úrazy, které jsou zapříčiněny už i v odpoledních hodinách na těch sjezdovkách tím, že člověk kapku alkoholu má v sobě, a tím pádem ta pozornost nebo opatrnost už je trošku zkreslená."

Také náčelník Horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad potvrzuje, že občas jim silvestrovskou službu zpestří lidé popálení petardami a na pomoc volají ke rvačkám horské záchranáře i majitelé hospod.

"Anebo potom nepředvídatelné chování lidí, kdy opravdu něco vypijí a jdou do terénu, jsou takzvaní hrdinové, a potom člověk těžko předpokládá, co ten člověk udělá, kam jde - většinou jeho myšlení je trošku rozdílné od střízlivého člověka."

Nejrušnější dny zimní sezony ovšem letos patří k nejhezčím za několik posledních let. Sněhu je dost a podmínky pro lyžování ideální; především na Moravě ještě vydatně připadne.

Marika Táborská, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme