Většina lékáren dnes zřejmě zůstane uzavřena

Jejich personál bude muset přeceňovat veškeré uskladněné zboží, protože v platnost vstupuje nový cenový výměr ministerstva financí, kterým se sníží marže lékáren o tři procenta. Ministerstvo financí vydá nový cenový výměr, kterým se sníží marže lékáren o tři procenta. Výměr bude - podle mluvčího ministerstva Jaroslava Růžka - platit ode dneška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna

Lékárna | Foto: Marián Vojtek

Původní výměr, který měl platit od 1. ledna 2006, označili právníci oslovení Českou lékárnickou komorou za neplatný, protože v něm byl místo roku 2006 uveden rok 2005. Ministerstvo technickou chybu v textu uznalo. Lékárníci, kteří dosud uplatňovali marži 32 procent, ještě před tím požádali dopisem ministra financí Bohuslava Sobotku, aby s vydáním nového výměru počkal do konce ledna. Snížení marží pokládají lékárníci za neodůvodněné.

Nový výměr požadovali lékárníci až po 31. lednu

Původní cenový výměr, který vydalo ministerstvo financí v souvislosti s novou lékovou vyhláškou, je podle České lékárnické komory neplatný. Podle jejího šéfa Lubomíra Chudoby se proto lékárny nebudou tímto výměrem od ledna řídit. Lékárníci jsou připraveni na protest zavřít lékárny, zatím ale chtějí jednat s ministerstvy zdravotnictví a financí.

Podle vyhlášky, respektive původního cenového výměru, měly marže lékáren klesnout o tři procenta, z 32 procent na 29. Česká lékárnická komora upozorňuje, že v praxi to bude pro lékárníky znamenat snížení jejich příjmů o 10 až 12 procent a pacientům výměr zase přinese zvýšení cen, které budou muset za léky zaplatit. Spoluúčast pacientů se podle prezidenta lékárnické komory Lubomíra Chudoby zvýší téměř o 6 procent, u některých léků až o třetinu jejich dosavadní ceny.

Chudoba žádal ministra financí Bohuslava Sobotku, aby výměr opravil. "Požádal jsem ho o to, aby nový cenový výměr vyšel až po datu 31. ledna, a to z toho důvodu, že mezitím ten měsíc bude intenzivně jednat odborná komise na půdě ministerstva zdravotnictví, kde budou jak zástupci ministerstva financí, tak samozřejmě zástupci lékárnické obce."

Lékárníci zůstávají i nadále ve stávkové pohotovosti. Případné uzavření lékáren teď závisí podole Chudoby na ministru Sobotkovi.

Ministr zdravotnictví David Rath ale ještě v pátek tvrdil, že lékárny budou muset původní výměr resortu financí dodržovat. "Nařízení ministerstva financí je platné, a pokud by nějaká lékárna jej nerespektovala, tak se určitě vystavuje postihu minimálně ze strany finančního úřadu."

Milan Kopp, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme