Nový cenový výměr vyvolal zmatek v lékárnách

Neskutečný chaos - tak popisuje dnešní situaci v lékárnách prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba. Některé mají otevřeno, jinde zavřeli. Musejí totiž přeceňovat veškeré zboží, protože začal platit nový cenový výměr ministerstva financí. Ten jim snižuje marže o tři procenta. Lékárny ho ale ještě nemají k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna

Lékárna | Foto: Jan Rosenauer

Právě proto jsme nemohli s přeceňováním začít - stěžuje si majitel lékárny na Ječné ulici v Praze Ludvík Opálenský. I stránky ministerstva financí totiž říkají, že předpis je závazný až tehdy, je-li vydán v tištěné podobě.

"Myslím si, že ten problém, který oni učinili, že tohle je naprosto nepřipravené, je naprosto hanebné. Myslím si, že takto by se ústřední orgány k daňovým poplatníkům chovat neměly."

Zlobí se i prezident lékárníků Lubomír Chudoba. Podle něj zatím není jasné, jestli se dnes ministerstvu financí podaří nový výměr vytisknout, nebo se rozhodne jeho platnost odložit.

"Nejsem schopen v tuto chvíli říct, jestli to masivní uzavření lékáren, které díky tomu chaosu dneska po celé republice je, bude tímto přetrvávat zítra, pozítří - opravdu v tuto chvíli nevím. Čekám na jednoznačné vyjádření ministerstva financí, jak dál bude postupovat."

Mluvčí ministerstva Jaroslav Růžek ale už dříve řekl, že o odložení účinnosti cenového výměru se neuvažuje.

Pavla Dluhoschová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme