Dodávky zemního plynu do Česka jsou v normálu

Společnost RWE Transgas, která plyn do Česka dováží, tvrdí, že na dodávkách není nijak krácená. Naopak výraznější výpadky - kvůli nedělnímu přerušení dodávek ruského plynu na Ukrajinu - ohlásily Polsko, Maďarsko, Rakousko i Slovensko. Itálie vyzvala své dovozce k co možná největšímu skupování plynu. Český ministr průmyslu a obchodu Milan Urban si přesto myslí, že cena plynu nahoru nepůjde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynovod

plynovod | Zdroj: ČTK

"Česká republika je zásobena na základě dlouhodobé smlouvy, která určuje přesné objemy i cenu. Pokud by došlo k nějakým omezením v dodávkách, tak se odběratelé nemusejí obávat, neboť zásoby v podzemních zásobnících a dodávky z Norska by tuto situaci měly bohatě řešit po dobu nejméně 60 dnů," míní ministr.

Jak dnes ale uvedli představitelé norského plynárenství, Norsko těží zemní plyn na plné kapacity a výpadky dodávek ruského plynu do střední Evropy nemůže nahradit. Systém norských plynovodů dodává na evropský kontinent a do Británie zhruba 270 milionů metrů krychlových plynu za den, tedy téměř rekordní množství.

Podle Urbana není důvod k panice. Urban totiž nevěří, že by z dodávek plynu, určeného Česku, Ukrajina odčerpávala část pro sebe: "Pokud by Ukrajina odebírala plyn, který je určen pro Evropu, tak technicky to sice zřejmě možné je, ale je to ošetřené právně, a to mezinárodními dokumenty. Ve středu bude pravděpodobně zasedat Rada ministrů pro energetiku EU, která se bude zabývat touto situací. A pokud tato jednání budou, tak se jich zcela určitě zúčastním."

Ruský plynárenský monopol Gazprom už dnes obvinil Ukrajinu, že zadržela na 100 milionů kubických metrů zemního plynu z dodávek pro další evropské státy. Kyjev to popírá, pohrozil ale, že začne ruský plyn odebírat jako platbu za tranzit, pokud teploty klesnou pod bod mrazu, jak prý vyplývá ze smluv.

Milan Kopp, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme