Vymáhání pokut od Nového roku převzali celníci

Od Nového roku vybírá a vymáhá všechny pokuty a nedoplatky státní kasy celní správa. Převzala tak na sebe povinnosti, které do konce roku plnily finanční úřady. Stát si od toho slibuje, že se podaří vyřešit mnohem vyšší počet nedobytných pohledávek státu vůči provinilcům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

celnice

celnice | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Celní správa začne vybírat a vymáhat především statisíce pokut za dopravní přestupky. Ale také sankce za Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, ochranáře přírody, zemědělskou, potravinářskou a obchodní inspekci, Komisi pro cenné papíry a další instituce.

Ředitel odboru správy celních a daňových příjmů Miloš Kolář k tomu říká. "Přinese to v konečné fázi ten efekt, že budou posíleny těmito peněžitými příjmy za a) rozpočet státní, za b) rozpočty územních samosprávných celků, a nebo rozpočty státních fondů."

Celníci budou pokuty vymáhat tradičně - srážkami ze mzdy, obstavením bankovního účtu nebo exekucí. Celní správa se domnívá, že na neplatiče by měl více zapůsobit odstrašující efekt v podobě korespondence s celním úřadem, nebo případný příchod celníka v uniformě za provinilcem do jeho bydliště.

Exekuovat majetek budou v drtivé většině případů sami celníci. Mohl by tak ušetřit stát, ale i postižený neplatič. Po vstupu Česka do Evropské unie ubylo celníkům práce na hranicích. Například v Rakousku a na Slovensku se proto jejich počet ztenčil o tisícovky. V Česku ale jen o desítky. Ministerstvo financí proto celníkům přidělilo povinnost vybírat pokuty.

To se ale nelíbí parlamentní opozici, například místopředsedovi Poslanecké sněmovny za ODS Ivanu Langerovi. "Vymysleli se jim nové kompetence, aby se opodstatnil podstatně vyšší počet celníků než je tomu v případě srovnatelných zemí Evropské unie."

Celníci ale argumentují tím, že v Evropě ne úplně běžnou podobnou náplň práce mají například i jejich němečtí kolegové.

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme