Zavedení nového cenového výměru v lékárnách provázel chaos

Kdo se dnes vypravil do lékárny, našel na mnoha místech zavřené dveře. Kvůli nejasnostem kolem nového cenového výměru v nich panoval zmatek - některé otevřely, jinde měli zavřeno, někde prodávali za staré ceny a jinde za nové. Ministerstvo financí totiž původně vydalo cenový výměr, který lékárnám od Nového roku snížil marže o tři procenta, ale ten byl podle některých právníků neplatný. Místo roku 2006 v něm byl chybně uveden rok loňský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékárna

lékárna | Foto: Marián Vojtek

Úřad pochybení promptně napravil - jenže tento opravený předpis ještě dopoledne neměly lékárny k dispozici. Mnozí lékárníci proto nevěděli, jestli vůbec platí.

Podle legislativních pravidel je vyhláška závazná až ve chvíli, kdy je vydána v tištěné podobě. Dnes ráno jsme ji ještě neměli, takže nemůžeme přeceňovat, zlobil se majitel lékárny v Ječné ulici v Praze Ludvík Opálenský.

"Myslím si, že ten problém, který oni učinili, že tohle je naprosto nepřipravené, je naprosto hanebné. Takto by se ústřední orgány k daňovým poplatníkům chovat neměly."

Podobně nabroušený byl i prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba. "Nejsem schopen v tuto chvíli říct, jestli to masivní uzavření lékáren, které díky tomu chaosu dneska po celé republice je, bude přetrvávat zítra, pozítří."

Odpoledne už ale bylo jasněji. Mluvčí ministerstva financí Jaroslav Růžek hlásí: "Tento nový výměr byl v průběhu dnešního dopoledne vytištěn a odpoledne byl distribuován." Lékárny se jím tedy mohou začít neprodleně řídit.

Ministr zdravotnictví David Rath dnes ale neviděl situaci nijak dramaticky - kvalita péče o pacienty prý výrazně omezena nebyla. "Z mých informací vyplývá, že zavřeno je možná deset nebo dvacet procent lékáren."

Ministr také nesdílí obavy lékárníků, že některé z nich snížení marží zlikviduje. Zisky lékáren jsou prý nadstandardní. Pacientům David Rath slibuje, že ušetří za léky. To ale lékárnická komora zpochybňuje.

Další problém mají lékárny s formuláři na recepty. Od Nového roku by měly platit nové, do lékáren ale ještě dnes chodili lidé se starými tiskopisy. Jenže podle České lékárnické komory léky vydané na staré formuláře pojišťovny lékárnám neproplatí. Lékárníci proto posílají pacienty zpět k lékařům.

Pavla Dluhoschová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme