Prezident a premiér si vyjasnili názory

Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek označili dnešní setkání na lánském zámku za užitečné. Hovořili například o koordinaci svých zahraničních cest nebo plánech vlády do červnových voleb. Dohodli se mimo jiné, že prezident v úterý odpoledne jmenuje novým vicepremiérem pro ekonomiku Jiřího Havla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek a Václav Klaus

Jiří Paroubek a Václav Klaus | Zdroj: ČTK

Jejich spory, které loni hýbaly politickou scénou, nejsou podle prezidenta a premiéra osobní, ale ideové. Klaus přitom zdůraznil, že je třeba rozlišovat ideové vztahy a kontakty od osobních.

"V našich názorech jsme se určitě nezměnili a také jsme nepřesvědčili jeden druhého, že bychom změnili ideovou orientaci v průběhu tohoto dvouhodinového povídání, ale o tom, že by bylo dobré trochu obrousit jazýčky. Byl bych velmi pro," řekl prezident.

Prezident také přiznal, že si s premiérem vyjasnili, že zájmy obou jsou trochu odlišné. "Premiér má ambici vyhrát volby, já bych měl ambici nenechat rozhádat příliš tuto zemi, protože se bude špatně slepovat dohromady po volbách. V tomto smyslu je náš logický zájem odlišný, není identický. Nicméně jsme si to řekli," dodal Klaus.

Premiér Jiří Paroubek vnímá názorové konflikty mezi ním a prezidentem Václavem Klausem jako přirozené spory mezi státními institucemi. "Tu a tam se instituce v každé civilizované zemi dostávají do sporu, ale nevidím na tom nic osobního a také nic osobního necítím," doplnil premiér.

Milada Richterová, Ondřej Černý, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme