Lékaři začali šetřit, konstatuje MfD

Místo léků lipový čaj. S takovým doporučením se v těchto dnech mohou setkat pacienti. Jak totiž zjistila Mladá fronta Dnes, lékaři na pacienty nechtějí doplácet ze svého, a začali tvrdě šetřit. O majetkových změnách v cestovní kanceláři Exim Tours informují Hospodářské noviny. Podle Práva vedoucí západočeského pracoviště Inspekce ministra vnitra Miroslav Šoulej skončil ve funkci. Tématem komunálního odpadu se zabývají Lidové noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Alena Palečková

Místo návštěvy lékaře bude mnohdy lepší oprášit staré babské recepty. Jak informuje Mladá fronta Dnes, lékaři totiž na pacienty nechtějí doplácet ze svého a začali tvrdě šetřit na lécích. Místo pilulek na nachlazení tak třeba pacientům doporučí lipový čaj. Někteří lékaři si totiž spočítali, kolik toho mohou jednomu pacientovi měsíčně předepsat, jiní zavedli denní limit na léky.

Když ho vyčerpají, další recepty vypíšou až další den. Překročení limitu na léky totiž pro zdravotníky znamená pokutu od pojišťovny, na jejíž zaplacení si musí lékař často i půjčit. Jak dodává Mladá fronta Dnes, šetřit se bude i na dopravě pacientů sanitkou nebo na drahých lécích, za které existuje levnější náhrada.

Největší evropská cestovní kancelář TUI kupuje Exim Tours. Jak zjistily Hospodářské noviny, detaily smlouvy se v současnosti mají zrovna dolaďovat. Tunisan Ferid Nasr, který skupinu Exim řídí, si ji cení na přibližně miliardu korun. TUI by měla získat asi 60 procent. Exim Tours byla loni podle počtu klientů druhou největší cestovní kanceláří v Česku.

Do zahraničí s ní vyjelo kolem 200 000 lidí. Kleinti Exim Tours by díky propojení s TUI získali daleko širší nabídku zájezdů. Firma TUI má svá zastoupení v 80 státech světa a vlastní asi stovku letadel. Jen v uplynulém roce s ní odjelo na dovolenou více než 18 miliónů lidí. Ostatní cestovní kanceláře se prý vstupu TUI na český trh neobávají, uzavírají Hospodářské noviny.

Od Nového roku skončil ve funkci vedoucího západočeského pracoviště Inspekce ministra vnitra Miroslav Šoulej, uvádí dnešní Právo. 46letý policista byl zároveň vedoucím vyšetřovacího týmu, který se zabýval policejním zákrokem na technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku. Mimo jiné jeho tým rozhodl o tom, že 4 chebští policisté, kteří surově zakročili proti jednomu technaři, nebudou stíháni. Toto konkrétní rozhodnutí veřejně zpochybnil i premiér Jiří Paroubek.

Jak konstatuje Právo, vyšetřování policejního zákroku na technoparty teď přineslo personální oběť z řad policistů. Šoulej dříve vedl detašované pracoviště inspekce v Karlových Varech, později po sloučení s pracovištěm v Plzni se stal regionálním šéfem. Za jeho působení se podařilo odhalit celou řadu závažných kriminálních případů, ve kterých figurovali policisté, doplňuje list.

Každý člověk, včetně nemluvňat, odnesl v Česku loni do popelnice v průměru 440 kilogramů komunálního odpadu, píší Lidové noviny. Česko tak v produkci odpadků rychle dohání západní Evropu, ve které lidé za rok vyhodí v průměru o 20 až 30 procent více nepotřebných věcí. Důvodem je nárůst nabídky výrobků, které jsou sice levné, ale také méně vydrží.

Ve střední Evropě už je Česká republika doslova odpadovým tygrem. V porovnání s Polskem nebo Slovenskem totiž potřebujeme mnohem větší množství popelnic. Podle Lidových novin ale už doháníme západní sousedy i v dalších věcech. Předloni už například připadalo na každých 100 obyvatel 38 osobních automobilů. V Evropské unii vlastní automobil v průměru každý druhý člověk.

Veronika Malá, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme