Prezident na Hradě jmenoval osm nových generálů

Prezident Václav Klaus při příležitosti Dne vítězství na Pražském hradě povýšil do generálských hodností osm důstojníků. Armádním generálem, což je nejvyšší vojenská hodnost, byl jmenován náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Generálem se stal také ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák, jenž byl dosud plukovníkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Štefka s prezidentem Klausem

Pavel Štefka s prezidentem Klausem | Zdroj: ČTK

Nové generály jmenuje při významných příležitostech tradičně prezident, který je vrchním velitelem ozbrojených sil, na návrh vlády. Všem nově jmenovaným dnes Václav Klaus poblahopřál s tím, že mohou být vzorem pro ostatní.

"Věřím, že všichni vnímáte úkoly jak české armády, tak policie jako něco, co naše veřejnost intenzivně sleduje. Mnoho věcí, které mají dobrý začátek, mohou lehce nešikovným zásahem skončit. Věřím, že jste si toho vědomi a budete na tyto věci ve své činnosti dávat dobrý pozor," uvedl po jmenování prezident.

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka řekl, že si jmenování do nejvyšší vojenské funkce velmi váží a připomněl, že je teprve třetím generálem po roce 1989, který hodnosti armádního generála dosáhl. Dalšími dvěma armádními generály jsou bývalí náčelníci generálního štábu Jiří Šedivý a Karel Pezl.

"Jak vysokou hodnost jste mi udělil, jsem si uvědomil včera na Vítkově. Že jsem ve společnosti takových lidí, jakými jsou Alois Eliáš a Karel Pezl. Je to pro mě obrovské zadostiučinění," prohlásil Štefka. Bývalý protektorátní premiér Eliáš byl v neděli na Vítkově pohřben po 64 letech se všemi vojenskými poctami.

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák již dříve prohlásil, že si nepřeje, aby se jeho tvář vzhledem k funkci, kterou vykonává, objevila v médiích. Na ceremoniál proto přišel s plnovousem a měl dioptrické brýle.

Z vojenských představitelů Klaus kromě Štefky povýšil do funkce generálporučíka náčelníka vojenské kanceláře prezidentské kanceláře Vlastimila Picka, do hodnosti generálmajora vojenského představitele Česka u Vrchního velitelství ozbrojených sil NATO v Evropě Hynka Blaška a výložky brigádního generála bude nosit Libor Krejcar, který působí na ředitelství armádní logistické a zdravotnické podpory.

Novými generály jsou také ředitel ochranné služby Lubomír Kvíčala, ředitel západočeské policie Antonín Moltaš a generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula. Na žádost premiéra Jiřího Paroubka prezident naopak nepovýšil do generálské funkce policejního prezidenta Vladislava Husáka. Jmenování bylo pozastaveno kvůli kontroverznímu prvomájovému zásahu policie proti člence Strany zelených Kateřině Jacques.

Na Pražském hradě složili přísahu noví vojáci

Na Pražském hradě složili slavnostní přísahu čeští profesionální vojáci. Při příležitosti oslav 61. výročí konce druhé světové války se tam sešlo 235 začínajících vojáků z výcvikových základen ve Vyškově a Přerově, mezi nimi i 30 žen. Slavnostní přísaha je dvakrát ročně - 28. října a 8. května.

Hold válečným hrdinům dopoledne vzdali na pražském Vítkově čeští politici. Pietní akt v Národním památníku ale nevzbudil velký zájem Pražanů. Slavnosti tam přihlíželo zhruba pět desítek diváků.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme