Premiér se kvůli materiálu Kubiceho obrátí na státní zastupitelství

Premiér Jiří Paroubek se kvůli materiálu šéfa elitního policejního útvaru Jana Kubiceho obrátí na státní zastupitelství. Chce, aby Kubice předložil důkazy o svém tvrzení, že do státní správy proniká zločin a že špičky ČSSD bránily vyšetřování některých závažných kriminálních kauz. Materiál šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu je podle nejsilnější vládní strany jen série smyšlenek, které mají kriminalizovat politické odpůrce ODS. Občanští demokraté takové obvinění považují za nesmyslné a absurdní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Politici ve vedení sociální demokracie dnes obvinili ODS z toho, že se snaží zvrátit výsledek nadcházejících voleb. Podle premiéra Jiřího Paroubka k tomu údajně využili spřátelené policisty.

"To, co se tady stalo, je politický gangsterismus, zákeřnost, zbabělost, sarajevský syndrom, podraz - to jsou slova, která mě nejvíce napadají v souvislosti s posledním špinavým činem Občanské demokratické strany."

Paroubek tak reagoval na materiál šéfa elitního policejního útvaru Jana Kubiceho, podle kterého sociálně demokratičtí politici ovlivňují vyšetřování kauzy biolíh. více zde

Jiří Paroubek Kubiceho označil za lháře a odmítl informace o tom, že by on nebo další politici bránili vyšetřování závažných kauz.

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, občanský demokrat Jan Vidím naopak odmítá jakékoliv tvrzení o svém údajném přátelství s vyšetřujícími policisty.

"Je to naprostá lež. Já znovu opakuji, že jsem pana ředitele Kubiceho viděl v pátek poprvé po pěti letech; před pěti lety jsem se s ním potkal asi na 10 minut. V pátek to byl on, kdo mě kontaktoval s žádostí o svolání výboru."

Šéf elitního policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice zůstává ve funkci. Dál bude pracovat na objasnění vraždy podnikatele Mrázka a úplatků v kauze biolíh. Podle mluvčího policejního prezidia Davida Kubaláka se s ním a dalšími zainteresovanými kriminalisty ještě včera večer setkal policejní prezident Vladislav Husák.

"Policejní prezident zřídil v rámci své kompetence speciální analytickou skupinu pod vedením vedoucího kanceláře policejního prezidenta, která bude analyzovat veškeré informace, které se v této souvislosti objevily, včetně těch, které zazněly ve sdělovacích prostředcích."

Premiér Jiří Paroubek trvá na tom, že za materiály stojí ODS. Zítra se chce sejít se státními zástupci a zvážit další postup.

Tvrzení premiéra považuje šéf ODS Mirek Topolánek za absurdní a zoufalé. Podle Topolánka nese ČSSD politickou odpovědnost za aféru biolíh i za své členy a představitele strany zapojené do korupce, organizovaného zločinu i nájemných vražd.

"Vzniklou situaci považujeme za nejvážnější ohrožení politické a bezpečnostní stability České republiky od roku 1989. Za varující a nebezpečnou do budoucna pokládáme zejména opakovanou společnou snahu ČSSD a KSČM bránit ve vyšetřování afér sociální demokracie, manipulovat veřejné mínění a obviňovat ty, kteří na tyto praktiky poukazují," řekl Topolánek.

Informace šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vážně znepokojily i prezidenta Václava Klause. Požaduje, aby všechna vyslovená podezření o propojení organizovaného zločinu se špičkami policie, politiky a státní administrativy byla rychle a nestranně vyšetřena. Po volbách požádá předsedu vlády a ministra vnitra, aby ho informovali o postupu vyšetřování v této věci.

Marika Táborská, Marie Matúšů, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme