Počet lidí s neúplnou bezpečnostní prověrkou se rozrůstá

Okruh lidí, u kterých Národní bezpečnostní úřad v minulosti neprovedl důsledné prověrky, se rozrůstá. Radiožurnál získal seznam zhruba dvacítky jmen, převážně zaměstnanců NBÚ, které na vyšší stupeň utajení prověřovala na popud bezpečnostního úřadu jen vojenská kontrarozvědka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní bezpečnostní úřad.

Národní bezpečnostní úřad. | Foto: Národní bezpečnostní úřad

Ve výčtu figuruje například bývalý sociálnědemokratický ministr a později diplomat Jaroslav Bašta. Armádní tajná služba má přitom omezené kompetence a nemohla proto u prověřovaných lidí vyvrátit všechna potenciální bezpečnostní rizika. Stanovisko ředitele vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka si proto vyžádal nový ředitel NBÚ Petr Hostek a domněnku si potvrdil.

"Ředitel vojenského zpravodajství konstatuje, že šetření bylo prováděno přesně v mantinelech, kterými je vymezena činnost vojenského zpravodajství. Myslím si, že vojenské zpravodajství se dále ani těmito osobami zabývat nemohlo," řekl Hostek.

Podle bezpečnostního experta Jana Vidíma z ODS je tedy jasné, že prověrky těchto lidí nejsou kompletní. "Existují někteří lidé, kteří mají osvědčení na nějaké vysoké stupně tajné či přísně tajné. Jejich prověrka nejenom že neproběhla standardně, ale nemohla ani proběhnout v plném rozsahu," upřesnil Vidím.

Šéf NBÚ Hostek prověřuje práci svých úředníků. Ještě před dokončením auditu odvolal jednu z nejvýše postavených úřednic a bývalou spolupracovnici někdejšího ředitele úřadu Tomáše Kadlece - Wandu Lukešovou. Hostek chce obnovit prestiž bezpečnostního úřadu poté, co jeho předchůdce Jan Mareš musel rezignovat kvůli podezření z korupce.

Jména lidí, jejichž bezúhonnost a loajalitu v letech 1998 až 2002 na popud Národního bezpečnostního úřadu prověřovala pouze vojenská kontrarozvědka:

Antl Miroslav - Policejní prezídium
Bašta Jaroslav - Vláda ČR
Dohnal Martin
Holub Stanislav
Homola Josef - NBÚ
Klas Jan - poslanec
Koháček Petr - poslanec
Kovalovský Václav
Kvarda Jiří - NBÚ
Langer Ivan - poslanec
Müller Jiří
Obdržálek Karel - NBÚ
Ondruš František - poslanec
Pekárek Oldřich
Ptáčková Dana - NBÚ
Rudolf Bohuslav
Rujbrová Zuzka - poslankyně
Řebíček Marek - NBÚ
Sabóová Pavlína - NBÚ
Skorkovský Jan - NBÚ
Štikar Michal - NBÚ
Šírek Evžen - Policie ČR
Turčan Vladimír
Vejběra Jiří - NBÚ
Valdecký Vladislav - NBÚ
Veselá Monika - NBÚ
Zabo Ladislav - Ministerstvo financí
Žižka Jan - poslanec

Vysvětlivky:
U zveřejněných osob je uváděn jejich tehdejší zaměstnavatel. V seznamu se vyskytují i jména poslanců - členů sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby. Fakt, že byli prověřováni vojenskou kontrarozvědkou byl zdůvodňován tím, že byli členy komise, která měla dohlížet na BIS. U ostatních jmen se nepodařilo přesně identifikovat zaměstnavatele.

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme