Armáda se kvůli CzechTeku dočasně vzdá části vojenského újezdu

Ministerstvo obrany dočasně vyjme ze svého majetku padesátihektarovou louku ve vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku, kde se bude koncem měsíce konat technoparty CzechTek. Jinak by tam totiž nesměli vstoupit nejen tanečníci, ale případně ani republikoví policisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CzechTek

CzechTek | Foto: David Němec

Na území armádních výcvikových prostorů může podle zákona zasahovat výhradně jen Vojenská policie - pro republikovou to je zakázané území. To samé platí i pro civilisty, pokud nemají zvláštní povolení. Volný přístup na zmíněnou louku bude ovšem pro neukázněné technaře znamenat riziko konfliktu právě i s muži a ženami v zelených uniformách.

Potvrzuje to Jan Pejšek z resortu obrany: "Vojenská policie bude samozřejmě také spolupracovat, zejména na regulaci dopravy, a bude střežit, aby účastníci CzechTeku nevnikli - ať už vědomě nebo nevědomě - do okolního vojenského prostoru. Může zasáhnout, pokud bude nějakým způsobem ničen majetek ministerstva obrany."

Zajištění pořádku a bezpečnosti mimo vojenský újezd pak bude úkolem pouze pro příslušníky republikové policie. Letos je to vůbec poprvé, kdy se na pořádání CzechTeku podílí stát. Novinkou je i to, že místo konání je dopředu známé.

Armáda nechce ponechat nic náhodě - má už připraveny mapky s nejkratšími příjezdovými trasami, které bude rozdávat tanečníkům na hraničních přechodech. Proti konání akce protestují stovky lidí z okolních obcí a také ekologové.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme