Paroubek a Topolánek: Dohoda o vládě je možná

Cesta ke vzniku menšinové vlády ODS se zřejmě otevírá. Dohoda je možná, řekli dnes novinářům předsedové dvou nejsilnějších stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek po schůzce v pražské Kramářově vile. Už odpoledne se sešly širší vyjednávací týmy obou stran, aby řešily zbývající sporné body.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Předsedové ČSSD a ODS dnes navázali na přerušená jednání o podmínkách, za jakých by ČSSD mohla tolerovat menšinovou vládu ODS, a sešli se v Kramářově vile ke schůzce mezi čtyřma očima.

"Hovořili jsme o tom, jak tu situaci odblokovat. Myslím, že se nám to podařilo. Prakticky ve všech oblastech se domníváme, že je možné dojít v poměrně krátké době k pokroku," prohlásil šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Předseda ODS Mirek Topolánek jeho slova potvrdil: "Mohu konstatovat, že ta dohoda je možná. Je tam ještě celá řada věcí, které musíme domluvit. Necháváme si na to několik příštích dnů."

Poprvé se Topolánek s Paroubkem znovu sešli ještě dnes odpoledne. Pracovní schůzky v dočasném sídle Topolánka v Hrzánském paláci se od 17 hodin účastní kromě lídrů i tři místopředsedové z ČSSD i ODS. Do konce týdne pak vyjednávací týmy chtějí doladit programovou část dohody.

"Abychom hovořili o těch záležitostech, které možná jsou sporné, to znamená koncepce práce ministra vnitra, koncepce práce ministra zahraničních věcí, to se sejdeme s panem předsedou společně s těmi adepty na ministerstva," doplnil Paroubek. S Ivanem Langerem a Alexandrem Vondrou, kteří by v menšinové vládě ODS měli vést resorty vnitra a zahraniční, budou Paroubek s Topolánkem mluvit pravděpodobně v pondělí.

Pondělní setkání stranických delegací zkrachovalo poté, co z něj zástupci ČSSD odešli. Podle Paroubka se ODS chová arogantně, návrhy ČSSD bere jako samozřejmost a sama s žádným kompromisem nepřichází.

Občanští demokraté v pondělí prohlásili, že Paroubek už přijel s úmyslem se nedohodnout. V úterý se už oba lídři nebyli schopni domluvit ani na tom, zda se mají sejít jen oni dva, nebo mají být přítomni i první místopředsedové stran.

Nový premiér Topolánek i dosluhující předseda vlády Paroubek přitom již v minulých dnech shodně říkali, že na programu by byli schopni se domluvit. Politici ODS ale prohlašovali, že ČSSD je tlačí do skryté velké koalice, což je pro ně nepřijatelné.

ODS chtěla původně po červnových volbách vytvořit s KDU-ČSL a Stranou zelených koaliční vládu. Tento projekt se ale nenaplnil, protože všechny tři strany mají ve dvousetčlenné sněmovny jen 100 hlasů a ČSSD podporu trojkoalici odmítla.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme