Autobusy v Ústeckém kraji ve čtvrtek nevyjedou

Autobusoví odboráři Dopravního podniku Ústeckého kraje a sesterské společnosti ČSAD Česká Lípa potvrdili, že s úderem středeční půlnoci přestanou jezdit. Zatím se jedná pouze o výstražnou dvoudenní stávku, která by měla skončit v pátek. Podle jejich vyjádření nevyjede v těchto dnech ani jeden autobus. K rozhodnutí je dovedlo odvolání jednání krajského zastupitelstva, kam přišli řešit svoje obavy o práci. Odboráři jsou ochotni i tuto stávku okamžitě přerušit, pokud se vedení kraje dohodne s ČSAD Česká Lípa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc | Zdroj: ČTK

Odvolání stávky podmiňují odboráři okamžitou dohodou mezi krajem a jejich novým zaměstnavatelem ČSAD Česká Lípa. Ta by jim měla zaručit práci minimálně do 2. června 2007, do kdy by měla být platná smlouva mezi oběma stranami. Pokud se tak do dvou dnů nestane, chtějí vyhlásit stávku časově neomezenou. Přitom prohlašují, že si nechtějí brát obyvatele Ústeckého kraje jako rukojmí, ale že se prostě dnes bojí o práci oni a zítra to může být kdokoli z jejich cestujících.

Odbory hrozily protestem už včera. Nakonec ho ale o den odložily s tím, že vyčkají na výsledek jednání krajského zastupitelstva o objednávkách dopravy na příští rok. K jednání ale nakonec nedošlo, protože hejtman Jiří Šulc ho vůbec nezahájil. Vedení kraje rozhodlo, že se o dopravu cestujících postará samo.

Kraj musí do zítřka sehnat asi 300 autobusů, aby pokryl víc než 2 a půl tisíce dotovaných spojů, které v kraji každý den vyjíždějí. Krizovou situací v autobusové dopravě na severu Čech se dnes zabývala také vláda. Premiér Mirek Topolánek nevyloučil, že by v případě stávky řidičů autobusů mohli dopravu v Ústeckém kraji v krajním případě nahradit vojáci.

Související příspěvek si můžete přečíst ZDE.

Marie Matúšů, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme