Hranici s Rakouskem začínají poprvé střežit společné policejní hlídky

Rakouští a čeští policisté začnou od dnešního dne vůbec poprvé společně střežit státní hranici. Působit budou v Dolním Dvořišti do deseti kilometrů od státních hranic na území obou republik. Zaměří se na potírání přeshraniční kriminality a nelegální migrace, prohlídku vlaků a povolení k pobytu nebo stíhání lidí, kteří se vyhýbají hraniční kontrole.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cedule (ilustr. foto)

Cedule (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

"Do smíšených hlídek budou zpravidla nasazováni tři policisté. Byli vybráni policisté, kteří jsou dobře jazykově vybaveni, na společných seminářích se podrobně seznámili se smlouvou o policejní spolupráci, s právními normami sousedního státu, s organizací a strukturou policie České republiky a Spolkové republiky Rakousko," řekla Českému rozhlasu mluvčí jihočeské cizinecké policie Anna Stloukalová.

Policisté se budou řídit zákony smluvního státu. Například služební zbraň budou moci použít jen v nutné sebeobraně.

"Tito policisté mají stejné právní postavení jako policisté státu smluvního. V rámci smíšených hlídek jsou oprávněni nosit svou uniformu, služební zbraň a mohou používat i donucovací prostředky. Služební zbraň však mohou použít na území sousedního státu pouze v případě nutné obrany nebo krajní nouze," upřesnila Stloukalová.

Alžběta Havlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme