Policie zatkla tři podezřelé z vydírání a podvodů, mezi nimi i Zdeňka Doležela

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatkli v úterý vpodvečer tři muže podezřelé z podvodů při čerpání peněz z fondů Evropské unie. Televize Nova uvedla, že mezi zadrženými je i bývalý šéf kabinetu premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Doležel

Zdeněk Doležel | Zdroj: ČTK

Podrobnosti k případu Radiožurnálu řekla mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. "Trestná činnost měla spočívat ve vydírání jedné osoby a nezákonných postupech při čerpání finančních prostředků z evropských fondů a státního rozpočtu, a to prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj. Zadržení všech podezřelých proběhlo se souhlasem dozorující státní zástupkyně."

Policisté by podle Kosinové měli v nejbližších hodinách provést sedm domovních prohlídek a prohlídek jiných prostorů a vyslechnout podezřelé. "Na základě výslechů a dalších důkazů bude rozhodnuto o dalším postupu."

Server Aktuálně.cz uvedl, že spolu s Doleželem byli zatčeni starosta obce Budišov Ladislav Péťa a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Údajně nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku v Budišově na Třebíčsku tak, aby si všichni aktéři případu mohli mezi sebou rozdělit zhruba 30 milionů korun.

Jak Radiožurnálu řekl šéf resortu pro místní rozvoj Petr Gandalovič, nařídil rozsáhlou kontrolu jak v dokumentaci inkriminovaného projektu, tak všech dalších v oblasti podpory cestovního ruchu, financovaných ze Společného regionálního operačního programu.

"Nařizuji rozsáhlé kontroly, zastavuji veškeré financování, veškeré projekty z tohoto období budou podrobeny novému auditu. Děláme to samozřejmě nejenom pro sebe, ale chceme i ubezpečit Evropskou komisi, že to je ojedinělý případ, že to není žádné pravidlo a že není třeba, aby se Evropská komise bála o financování těch projektů," uvedl Gandalovič.

Vedení sociálních demokratů vyvěsilo na svých internetových stránkách oficiální vyjádření. Je zděšené odhalením policie, že jsou do celé věci zapleteni členové strany. Jde prý o selhání jednotlivců. Strana se omlouvá a pokusí se pomoci při objasnění celého případu.

Naděžda Hávová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme