ČSSD: Aféra s čerpáním peněz z EU je selháním jednotlivců

Zklamání - tak mluví ČSSD o chování svých spolustraníků, zapletených do údajného podvodu při čerpání peněz z Evropské unie. Podle představitelů sociální demokracie se jedná o selhání jednotlivců. Kauza se týká bývalého šéfa kabinetu expremiérů Grosse a Paroubka Zdeňka Doležela a sociálně demokratického starosty Budišova na Třebíčsku Ladislava Péti. Spolu s úředníkem z ministerstva zemědělství Miloslavem Řehulkou měli nadhodnotit rekonstrukci zámku v Budišově, který se opravoval z evropských peněz. Celou skupinu včera zatkla policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budišov na Třebíčsku

Budišov na Třebíčsku | Foto: obec Budišov

Policisté podle zjištění serveru Aktuálně.cz tvrdí, že cena rekonstrukce zámku byla nadsazená tak, aby si Doležel, Péťa a Řehulka mohli mezi sebou rozdělit zhruba 30 milionů korun. Žádné obvinění ale dosud vzneseno nebylo.

Vedení sociální demokracie je podle předsedy strany odhalením aféry šokované. Veřejnosti Jiří Paroubek vzkázal, že ČSSD se občanům za chování svého člena, starosty Budišova Ladislava Péti omlouvá:

"Dnes ráno jsem hovořil s některými funkcionáři kraje Vysočina v tom směru, aby tento člověk v krátké době přestal být členem sociální demokracie. Myslíme si, že tady platí presumpce viny, to je jednoznačné, protože je to člověk, který je veřejně činný, je to člověk, který je starostou obce Budišov. Podle mých informací už nechce dále kandidovat, ale nicméně je to člověk, který se prostě do tohoto případu zapletl," řekl Paroubek.

Podle krajského vedení ČSSD bude Ladislav Péťa ze strany neprodleně vyloučen. "Osobně přebírám veškerou politickou zodpovědnost za to, že v nejbližších hodinách nebo dnech bude vyloučen ze sociální demokracie. Je otázka, jakým způsobem se povede zařídit, aby odstoupil z krajského zastupitelstva, protože to nemůže udělat nikdo jiný než on. Ale pan Péťa nemůže být v tuto chvíli spojován se sociální demokracií," uvedl šéf krajského výboru na Vysočině Zdeněk Chlád.

Bývalý ministr pro místní rozvoj Radko Martínek z ČSSD dnes řekl, že informace o podezřelých okolnostech rekonstrukce zámku v Budišově měl už na jaře. Prý ho navštívil architekt, který ho na některé nesrovnalosti upozornil. Martínek jej proto vyzval, aby záležitost okamžitě nahlásil na policii. Martínkův nástupce v čele ministerstva Petr Gandalovič z ODS už nařídil kontrolu inkriminovaného projektu, i všech dalších v oblasti podpory cestovního ruchu.

Údajný podvod s dotacemi na opravu zámku natáčela skrytou kamerou televize Nova. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová řekla, že další důkazy našli detektivové při domovních prohlídkách. "Domovní prohlídky probíhaly až do časných ranních hodin, v tuto chvíli naši pracovníci obsah zajištěných věcí vyhodnocují."

Detektivové nyní trojici podezřelých vyslýchají. O případném obvinění či návrhu na vzetí do vazby rozhodnou buď večer nebo až zítra.

Marika Táborská, Vít Pohanka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme