Soud poslal do vazby i obviněnou náměstkyni ministra Jourovou

Soud dnes poslal do vazby i čtvrtou osobu zapletenou do aféry se zneužíváním dotací Evropské unie. Jde o bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou, kterou policie v pátek zadržela na ruzyňském letišti a obvinila z korupce. Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl návrhu státního zástupce a poslal ji za mříže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Jourová

Věra Jourová | Zdroj: ČTK

Podle předsedy soudu Libora Vávry je důvodem uvalení vazby obava z toho, že by Jourová mohla ovlivňovat svědky a tím mařit vyšetřování.

"Obviněná byla vzata do vazby s ohledem na to, že existovaly informace o tom, že by mohla na svobodě mařit provádění některých důkazů, například svědeckých výpovědí," řekl Vávra. Jourová podle něj podala na uvalení vazby stížnost, o které musí rozhodnout městský soud.

Kromě Jourové jsou v případu trestně stíháni i někdejší šéf kabinetu premiérů Zdeněk Doležel, starosta Budišova na Třebíčsku Vladislav Péťa a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Všichni tři jsou ve vyšetřovací vazbě od pátku.

Policie skupinu tento týden zatkla kvůli vyšetřování machinací s dotacemi Evropské unie a vydírání architekta Marka Řičáře, který policii na chystaný podvod s evropskými fondy upozornil. Hrozí jim až osmileté vězení, Jourové až pět let.

Policie vlastní nahrávku, podle které Péťa a Doležel chtěli dvěma miliony korun uplatit ženu s křestním jménem Věra. Nahrávku ve středu odvysílala televize Nova v pořadu Na vlastní oči. Jourová ale popírá, že by přijala jakýkoliv úplatek.

Podezřelí se údajně snažili získat peníze nadhodnocením projektů opravy zámku v Budišově a opravy třebíčského zámku. Projekt opravy budišovského zámku byl podle policie nadhodnocen o 30 milionů a projekt opravy třebíčského zámku o 42 milionů korun.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme