Koněšín i Třebíč odmítají zneužívání dotací z EU

Kauza machinací s fondy Evropské unie se rozrůstá. Podle informací České televize měly být zneužity nejen dotace na opravu budišovského, ale i třebíčského zámku a také na projekt Horácké moře. Proti tomu se ale ostře ohradili jak třebíčští radní, tak starostka Koněšína na Třebíčsku Hana Žáková. Podle nich uvedla Česká televize nepřesné údaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Třebíči s bazilikou sv. Prokopa

Zámek v Třebíči s bazilikou sv. Prokopa | Zdroj: ČTK

Do projektu Bono Publico, díky kterému se chtěl starosta Budišova a jeho komplicové obohatit o miliony, měl být podle včerejší reportáže České televize zapleten také projekt Horácké moře. Ten počítá s vybudováním lodní dopravy na Dalešické přehradě a cyklostezek v okolí. Starostka Koněšína Hana Žáková však tyto informace naprosto popírá.

Žáková tvrdí, že s plánem, který měl sloužit k obohacení starosty Budišova Ladislava Péti a jeho kompliců, nemá nic společného: "Horácké moře byl samostatný projekt. Jeho nositelem byla obec Koněšín. Tento projekt jsme vzali na sebe s tím, že se do projektu zapojily i ostatní obce kolem Dalešické přehrady a jedna z nich musela být nositelem. Tím nositelem byla obec Koněšín, protože jsem kolem projektu nejvíce dělala já. S Bonem Publicem projekt vůbec nesouvisel." Své tvrzení je prý starostka Koněšína schopna doložit fakturami a dokumenty.

Také oprava třebíčského zámku nebyla podle místostarosty Třebíče Radka Číhala tunelem na evropské dotace. Jak uvedla Česká televize, oprava zámku v Třebíči měla být nadhodnocena o 42 milionů korun. Podle radního ale šlo o celkovou cenu rekonstrukce. Pokud by byl projekt o tuto částku nadhodnocený, výsledná cena přestavby by vyšla na nulu. To je přece nesmysl, namítá místostarosta: "Tato informace je pro mne zděšením. Já nevím, zda by ta rekonstrukce měla vůbec proběhnout a my bychom asi zaplatili fiktivně nějaké peníze, nebo nevím, co si o tom mám myslet."

Nadhodnocení opravy třebíčského zámku nepovažuje za reálné ani místohejtmanka kraje Vysočina Marie Černá. "Podle mne je to s prominutím naprostá blbost," říká Černá a zdůrazňuje, že v Třebíči, na rozdíl od Budišova, neřídil opravy pouze jediný člověk, ale na přípravách se podílelo také několik odborů městského úřadu a památkáři. Tím by prý měla být zaručena transparentnost celého projektu.

Za všechny tyto dotace měla na ministerstvu pro místní rozvoj odpovídat bývalá tajemnice městského úřadu v Třebíči, později krajská zastupitelka Vysočiny a nakonec náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová, která dnes byla vzata do vazby z obavy, aby na svobodě nemařila vyšetřování. Ve vazbě jsou už i někdejší šéf kabinetu premiérů Zdeněk Doležel, starosta Budišova na Třebíčsku Vladislav Péťa a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka.

Michal Malý, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme