Paroubek odmítl, že by ČSSD nabídla ODS velkou koalici

Velká koalice ČSSD a ODS je podle předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka jen jednou ze čtyř možných variant řešení politické situace v zemi. Odmítá přitom, že by včera nabídl vytvoření koalice občanským demokratům. Kromě velké koalice přicházejí podle ČSSD v úvahu ještě tři další řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Dalšími možnostmi jsou podle Paroubka společná vláda ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených tolerovaná komunisty. Dále úřednický kabinet nebo menšinová vláda sociální demokracie. Informace, že ČSSD včera nabídla ODS vytvoření velké koalice, je podle Jiřího Paroubka nedorozumění.

"Velká koalice nebyla to řešení, které bych osobně preferoval, ani vedení sociální demokracie. Včerejší usnesení předsednictva sociální demokracie nebylo formulováno tak, že by předsednictvo strany schválilo velkou koalici. Předsednictvo strany jednomyslně odsouhlasilo politický postup předsedy sociální demokracie," řekl Paroubek.

V souvislosti s možností společné vlády s lidovci a zelenými, kterou by podporovali komunisté, vyzval Paroubek obě menší strany, aby řekly, v čem je podle nich podpora KSČM nebezpečná. A když to odmítnou, dávají podle něj přednost neproduktivnímu antikomunismu před plněním vlastních volebních slibů.

Předseda Strany zelených Martin Bursík na Paroubkovu výzvu reagoval. "Sociální demokracie snad není tak naivní, že by si myslela, že jestliže komunisté by tolerovali menšinovou vládu, tak že by za to nic nechtěli. Samozřejmě, že za to budou něco chtít jako vždycky. Jinými slovy - jediný konkrétní krok v parlamentu by neprosadila ta vláda bez podpory a vyjednávání s komunisty. A tohle z principu nechceme," doplnil šéf zelených.

Tuto variantu odmítají i lidovci. Podle úřadujícího šéfa strany Jana Kasala by vládu opřenou o podporu komunistů členové ani voliči KDU-ČSL nepřijali. "Ukázalo se to koncem srpna a začátkem září při určitém vyjednávacím pokusu - celá členská základna se postavila proti tomu, aby KDU-ČSL jakkoli spolupracovala s KSČM, byť nepřímo formou tolerance menšinové vlády sociálních a křesťanských demokratů."

Předseda sociální demokracie naznačil, že výzvu menším stranám zveřejní formou inzerátů, a to ještě před komunálními a senátními volbami.

Zatímco podle Jiřího Paroubka jsou stále ve hře čtyři varianty povolebního uspořádání, ODS vidí jako jedinou správnou cestu předčasné volby, ke kterým by zemi mohla dovést vláda odborníků. Řekl to vicepremiér Petr Nečas s tím, že diskuse o jiných variantách nemá valný smysl. Paroubkovi také vzkázal, v čem vidí nebezpečí kabinetu podporovaného komunisty.

"Jak by naší zemi brali navenek naši partneři? Pokud si Jiří Paroubek nevšiml, že komunistická strana vystupuje proti našemu členství v Severoatlantické alianci, že komunistická strana neuznává základní priority naší zahraniční politiky, pokud si nevšiml, že komunistická strana má jiné představy o fungování ekonomiky v naší zemi, tak je to pro mě překvapivá informace. Jsem přesvědčen, že většina naší veřejnosti si těchto zásadních rozdílů všimla," dodal Nečas.

Marika Táborská, Štěpánka Čechová, Lucie Husárová 1, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme