ČSSD vyzývá Pohanku k rezignaci; prý je vydírán

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek vyzval Michala Pohanku k odstoupení z funkce poslance. Podle něj Pohanku zřejmě vydírají bezpečnostní složky, a to na politickou objednávku. Paroubek soudí, že Pohankovi někdo nabídl výměnný obchod tak, aby v Poslanecké sněmovně stále podléhal imunitě a současně nebyl vyšetřován v kauze Doležel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Pohanka

Michal Pohanka | Foto: ČSSD

Důkazy pro své tvrzení Jiří Paroubek nepředložil, ale míní, že pro jeho hypotézu svědčí řada indicií. ODS podle něj neskrývá jásot nad tím, že Pohanka z ČSSD odešel: "Jsme přesvědčeni, že tento postup je organizován některými bezpečnostními složkami, které pracují na základě zadání Občanské demokratické strany. Velmi pravděpodobně, pokud jde o případnou potřebu imunity, tak tuto záležitost může mít dojednanou s ODS," předpokládá Paroubek.

Místopředseda ODS a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas označil slova předsedy ČSSD za neuvěřitelné hysterické výroky. Na Paroubkovu adresu doslova řekl, že se nechce se věřit, že je soudný: "Reagovat na neuvěřitelné výlevy pana Paroubka - a tyto nejsou prvními - už v podstatě nemá cenu. Jsem přesvědčený, že soudní, inteligentní lidé s normálním úsudkem v této zemi si obrázek udělají sami," řekl Nečas.

Lidový dům dál po Pohankovi usilovně pátrá

Mezitím sociální demokraté stále po poslanci Michalu Pohankovi marně pátrají. Vystoupil ze strany a tvrdí, že po odvysílání reportáže o praktikách Zdeňka Doležala a starosty Budišova Ladislava Péti čelí silnému tlaku. Sedmatřicetiletý gynekolog se skrývá na neznámém místě a nekomunikuje se světem. Zvažuje prý žádost o policejní ochranu.

Neúspěšné pokusy o navázání kontaktu s Pohankou potvrdil Radiožurnálu předseda ČSSD Jiří Paroubek: "Nepodařilo se to a asi se to nepodaří, protože zjevně nemá zájem, takže to je celé. Je to z jeho strany zrádné chování, to je zřejmé. A tohleto nese rukopis některé z bezpečnostních složek."

Pohanka včera písemně oznámil své rozhodnutí opustit poslanecký klub ČSSD a chce také odejít ze strany. Serveru aktuálně.cz řekl, že se ho sociální demokracie chtěla sama zbavit a že k odchodu ho vyzval předseda poslaneckého klubu Hašek. Důvodem měly být informace zveřejněné v reportáži TV NOVA natočené skrytou kamerou. Starosta Budišova Péťa, zapletený do aféry se zneužíváním evropských dotací, totiž o Pohankovi mluvil jako o člověku na kterého se chtěl podle Novy spolehnout.

Hašek ale odmítl, že by Pohanku vyzval k odchodu z klubu. Poslanec je na neznámém místě a má vypnutý mobilní telefon. Podle aktuálně.cz zvažuje, že požádá o policejní ochranu, protože se cítí být pod tlakem ČSSD.

ODS včera v reakci na rozhodnutí Pohanky reagovala prohlášením, že nehodlá skládat vládu založenou na "přeběhlíkovi", takový model odmítá i prezident Václav Klaus. Ani předseda ČSSD Jiří Paroubek se prý změny poměru sil neobává. Občanští demokraté nicméně věří, že Paroubek bez "stovky" levicových poslanců v zádech bude svolnější k dohodě o předčasných volbách, které zatím ČSSD rezolutně odmítá.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme