Vláda schválila podporu českým rybářům

Vláda dnes rozhodla snížit národní agrární podporu v příštím roce zhruba o čtvrtinu na 1,29 miliardy korun, naopak téměř čtvrt miliardy korun přidělila na náhradu škod, které způsobily letošní letní záplavy. Dále přijala návrh operačního programu, který by mohl rybářům v příštích sedmi letech přinést více než miliardu korun. Kabinet nerozhodl o návrhu zrušení ministerstva informatiky a měl by se k němu vrátit za týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády

Úřad vlády | Foto: Marián Vojtek

Vláda Mirka Topolánka dnes projednala změny v letošním rozpočtu, které by měly přinést zemědělcům navýšení dotací v rámci přímých plateb. A to až na 65 procent dotací ve starých členských zemích Evropské unie. "Schválili jsme dotační programy v zemědělství pro rok 2007, současně jsme řešili finanční zmírnění škod po povodních, které jsou rozpočtovány na příští rok a nebude problém je zajistit," řekl o výsledcích dnešní schůze vlády pro resort zemědělství Mirek Topolánek.

Vláda schválila i podporu českým rybářům. V příštích sedmi letech mohou čerpat více než miliardu korun v rámci operačního programu rybářství. Ze tří čtvrtin půjde o peníze z Evropského rybářského fondu. Dotace jsou určeny na podporu domácího chovu a zpracování ryb i zlepšování vodního prostředí.

O návrhu na zrušení ministerstva informatiky by měl kabinet jednat na příští schůzi. Po případném schválení by zřejmě putoval k poslancům ve zkráceném řízení, aby mohl být přijat hned v prvním čtení. Zánik resortu k 1. lednu navrhuje úřadující ministr informatiky a vnitra Ivan Langer.

Kompetence ministerstva informatiky včetně všech náležitostí by měly být převedeny pod ministerstvo vnitra, ministerstvo průmyslu a obchodu a další instituce. Vzniknout by také měla rada vlády pro informační společnost v čele s premiérem, která bude jako poradní orgán vlády definovat a formulovat strategie, cíle a politiky vlády v informační společnosti.

170 krajanů z Kazachstánu se může přestěhovat do České republiky

Zelenou dala česká vláda i návrhu na přesídlení asi 170 krajanů z Kazachstánu do Česka, jehož předkladatelem byl ministr vnitra Ivan Langer. Důvodem je skutečnost, že ekonomická a bezpečnostní situace krajanské komunity se v posledních letech v Kazachstánu výrazně zhoršila. Vláda tak svým usnesením povolila krajanům trvalý pobyt v Česku. Ubytování a pomoc do prvních měsíců by stejně jako v minulosti měly zajistit obce a města.

"V následujících letech náklady nepřesáhnou každý rok 50 milionů. Velký problém je v tom, i když se jedná o menší počet osob, že tyto osoby většinou, pokud jsou v důchodovém věku, mají nárok pouze na základní sazbu důchodu. Se všemi příplatky to činí 2500 korun a je třeba počítat s tím, že jim bude nutno dorovnávat do výše životního minima v systému sociální sítě," upřesnil premiér Mirek Topolánek, jak pomoc krajanům zatíží státní rozpočet.

Rodiny kazašských Čechů, které chce ministerstvo vnitra pozvat, by měly navázat na vlnu krajanů, jež přišla na konci 90. let. Od roku 1994 do roku 2000 našlo v České republice nový domov zhruba 650 kazašských Čechů. V Kazachstánu tehdy ale zůstal zbytek rodin, které nyní mají většinu příbuzných v Česku. Skupina čítající na 170 lidí žije v Aktjubinské oblasti na severozápadě země a tvoří ji v současnosti asi 50 rodin. Jsou to potomci lidí, kteří opustili Čechy v polovině 19. století nebo na začátku 20. století.

Centrum pro vyhledávání za války zkonfiskovaných děl může pokračovat

Jedním z témat dnešního zasedání vlády bylo i prodloužení činnosti Centra pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí 2. světové války. Akademická rada Akademie věd ČR vzhledem k dosavadním výsledkům centra schválila návrh na prodloužení jeho činnosti do roku 2011 za předpokladu, že centrum bude jako dosud financováno mimo rámec jejího rozpočtu. Vláda schválila, že další činnost centra, které mimo jiné dohledává dosud nenalezené, za války konfiskované umělecké předměty, by měla být financována prostřednictvím ministerstva kultury. Potřebu navýšit rozpočet o odpovídající peníze ministerstvo uplatnilo při návrhu svého rozpočtu na příští rok i ve střednědobém výhledu do roku 2009.

Ministerstvo kultury se ale nevyhnulo kritice za svůj přístup k nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten se zabýval rozdělováním peněz v rámci ministerských dotačních programů. Ministerstvo ve stanovisku, které mu vláda vrátila k přepracování, tvrdilo, že kritizované příspěvkové organizace dostávají státní peníze v jiném režimu než subjekty žádající o granty. Kabinet ale chce konkrétní řešení a pojmenování viníka.

Ondřej Černý, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme