Dokument: projev J. Paroubka na zasedání ÚVV ČSSD a reakce Z. Škromacha

Hostem středečního pořadu 20 minut Martina Veselovského je předseda ČSSD Jiří Paroubek. Jedním z témat rozhovoru bude jeho projev na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD týkající se policie a jejího ovládání. Na něj už v pondělním pořadu M. Veselovského reagoval místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach. Oba záznamy vám nabízíme ve zvukovém záznamu a v přepisu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Přepis části nahrávky projevu Jiřího Paroubka ze soboty 16. prosince 2006

"Je třeba říci, že ODS ovládla policii, a bude ji využívat jako nástroj. Zažili jsme to před parlamentními volbami. Teď. Nestoudným způsobem použili policejní složky. A ještě se tváří, jako by s tím neměli nic společného.

Pro ty z vás, kteří mají horší paměť, tak bych chtěl o těchto volbách říci: dva dny před volbami proběhly v nejsledovanějším televizním pořadu za účasti miliónu a čtvrt diváků informace, že jsem se podíleli na přípravě vraždy plukovníka Kubiceho. Nikdo nic nedokázal. Po volbách jsme všichni čekali na nějaký výsledek UOOZ v této věci. V přímém přenosu, to jim zajistíme.

Takže, iluze stranou. My jsme potřebovali být ve vládě, abychom znormálnili tu činnost policie. Je to smutné to říct po osmi letech našich vlád. Ale ta policie se nám vymkla zcela kontrole. Nejen nám, všem. Některé policejní složky si dělají co chtějí. Ale na tom se především musí dohodnout dvě nejsilnější politické strany, aby tomu zabránily. Teď se to obrací proti nám, ale časem se to může obrátit proti Občanské demokratické straně. To je stejné..."

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam projevu J. Paroubka na zasedání ÚVV ČSSD 16. 12. 2006

Přepis části 20 minut Martina Veselovského s místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem

Zdeněk Škromach ve sněmovním studiu Českého rozhlasu | Foto: Marián Vojtek

Martin Veselovský, moderátor:
Ještě než se začneme bavit vůbec o podstatě toho sdělení, tak psali jste si, nebo vytvářeli jste své projevy pro zasedání ÚVV, pane místopředsedo Škromachu s tím, že ty informace utečou ven?

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, poslanec ČSSD:
Já nevím, pan předseda Paroubek vystupoval v rámci jaksi svého přesvědčení. To své vystoupení s nikým nekonzultuje ani mu ho nikdo neschvaluje, takže je to věcí jaksi jeho názoru, jak vidí tuto situaci, takže já myslím, že není na tom jaksi, každý musí počítat s tím že, když se sejde více než dva lidi, takže ty informace samozřejmě jsou jakoby veřejné.

Martin Veselovský, moderátor:
Takže ten jeden má samozřejmě diktafon v kapse?

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, poslanec ČSSD:
Tak to nejde ani o to, ale myslím, že ani pokud jde o ÚVV, tak to nebylo žádné důvěrné jednání. Prostě, jestliže je tam téměř tři sta lidí, tak je pravděpodobné, že jsou mezi nimi i lidé, kteří mají, řekněme, jiný názor, a kteří tu informaci sdělí. Já myslím, že každý vystupující musí vystupovat s tím vědomím, že ten názor je prostě veřejný. Má myslím, že na tom není nic špatného.

Martin Veselovský, moderátor:
Já jsem to nehodnotil, já jsem se jen ptal, pane místopředsedo. Sdílíte dojem Jiřího Paroubka, že se Policie České republiky vymkla kontrole?

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, poslanec ČSSD:
Já nemohu za něj hovořit. Já osobně policii a orgánům činným v trestním řízení důvěřuji. Je pravda, že některé jednotlivé věci jsou, řekněme, zvláštní, že právě týden před volbami nebo čtrnáct dní, dva dny před volbami se objeví případy, které jsou tendenční, které pak se ukáže, že třeba až tak nebyly závažné. Aby se odehrálo drama kolem nich a podobně. Ale to asi k politice patří a je to věcí i, řekněme, zase určité etiky těch lidí, kteří by se měli chovat, řekněme, profesionálně a ne tak, aby se snažili ovlivňovat ...

Martin Veselovský, moderátor:
Tomu já rozumím. Ale pojďme si to tedy rozebrat. Na jednu stranu říkáte, že jsou některé případy, které by mohly nahrávat tomu názoru, že se policie vymkla kontrole. Na druhou stranu říkáte, že to k politice patří. Jinými slovy, patří k politice to, že mají politici bezprostřední vliv na to, jak se policie chová?

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, poslanec ČSSD:
To si nemyslím. Já myslím, že politici nejsou od toho, aby řídili policii anebo orgány činné v trestním řízení. To je věcí nezávislých institucí. Nebezpečné by bylo, kdyby politici chtěli přímo ovlivňovat rozhodování policie. To si myslím, že by bylo nebezpečné.

Martin Veselovský, moderátor:
No, tak pojďme si ocitoval další část onoho projevu, protože předseda Paroubek říkal, že musíte být ve vládě, abyste dostali policii pod kontrolu. Proč by měla, pane místopředsedo, jakákoliv politická strana dostávat polici pod kontrolu?

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, poslanec ČSSD:
Já si myslím, že to se musíte zeptat jej. On určitě věděl, proč tak mluví a proč to říká. Já nedokážu vysvětlit jeho slova.

Martin Veselovský, moderátor:
V tuto chvíli se vás ptám, protože předpokládám, že, jak jste říkal, že strana je řízena demokratickými principy, to znamená, že se na některých názorech zásadních stranických shodujete minimálně v předsednictvu.

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, poslanec ČSSD:
Ale přesto nepředpokládáte, že každý místopředseda nebo člen strany musí jaksi nést zodpovědnost za každé slovo, které řekne kterýkoliv z funkcionářů. Je to otázka jeho osobní zodpovědnosti.

Martin Veselovský, moderátor:
Tak Jiří Paroubek není kterýkoliv z funkcionářů. Je předseda vaší strany a mluví o tom, že by vaše strana měla být ve vládě proto, aby dostala možná spolu ještě s další velkou politickou stranou, policii pod kontrolu. Tak je myslím legitimní se vás jako místopředsedy ptát, zda je regulérní, aby politická strana dostávala policii pod kontrolu.

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD, poslanec ČSSD:
Ne, já říkám, že to není. Já říkám, že to není můj názor, že to je jeho názor a pokud jej říká veřejně, tak by jej měl vysvětlit. Já říkám, že jsou některé věci, které nejsou zcela v pořádku.

Celý pořad 20 minut Martina Veselovského se Zdeňkem Škromachem si můžete poslechnout zde:

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ČSSD a poslanec Zdeněk Škromach o tom, proč by bylo sociální demokracii lépe v opozici, zda si je jist pevností názoru všech poslanců ČSSD, jaký je vlastně jeho vztah k Jiřímu Paroubkovi a proč chce ČSSD kontrolovat policii

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty přepisů neprocházejí korekturou.

Jan Rosenauer, Martin Veselovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme