Premiér si stojí za původní trojkoaliční smlouvou o vládě

Špičky trojkoalice nespěchají s podpisem smlouvy o společné vládě, a to kvůli odkladům jmenování kabinetu. Prohlásil to předseda lidovců Jiří Čunek, který už zároveň nevidí ani žádné věcné problémy, které by podpisu dohody o společném vládnutí ODS, KDU ČSL a zelených bránily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek, Martin Bursík a Mirek Topolánek

Jiří Čunek, Martin Bursík a Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Někteří regionální poslanci ODS jsou podle místopředsedy pražské organizace strany Jiřího Janečka pod obrovským tlakem a v nejistotě, jak se zachovat. Části členů ODS se nelíbí, že strana v připravované vládě přenechala ministerstva financí a pro místní rozvoj lidovcům. Komunální politici je podle Janečka vnímají jako resorty klíčové a prý někteří poslanci zvažují, že kvůli tomu nedají vládě svůj hlas.

"Tam je opravdu potřeba poslancům vysvětlit, co se vlastně od nich chce. Ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí je pro mě jako pro komunálního politika, a nejen pro komunálního politika, hrozně důležitý rezort. Trochu doufám, že to Mirek Topolánek přehodnotí. Dneska jsem dostal několik sms od různých poslanců, kteří říkají: ´Náš hejtman s tím nesouhlasí. Když podpořím vládu, můžu mít problém u sebe v regionu. Když podpořím hejtmana, nepodpořím vládu.´ Tam je potřeba najít nějaký soulad," řekl Janeček.

I přes nespokojenost části ODS ale předseda lidovců Čunek předpokládá, že se už nebude měnit původní domluva stranických lídrů o rozdělení křesel. V rozhovoru pro Radiožurnál to potvrdil i premiér Mirek Topolánek. Premiér část nespokojených politiků v ODS řadí k těm, kteří chtějí vládnout s ČSSD.

"Pavel Bém byl 23. prosince přítomen tříhodinovému jednání s Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem a musel pochopit, že předsedové těch stran v této chvíli z personálních ambicí na ta ministerstva ustoupit nechtějí. Ti, kteří dneska hledají záminky proto, aby s touto vládou nemuseli souhlasit, jsou ti, kteří chtějí vládu s Jiřím Paroubkem. A kongres i výkonná rada, drtivá většina členské základny a řekl bych, že i naši podporovatelé to odmítají," doplnil.

Jak dále premiér řekl, pokud nebude 3. ledna jmenována vláda v navrhovaném složení, hrozí, že ODS bude v opozici anebo v nějaké podivné koalici s Jiřím Paroubkem, kterou ale kongres i výkonná rada ODS odmítly.

"Výkonná rada v pátek odsouhlasila složení vlády a program této trojkoaliční vlády. Návrh nominace ministrů je věc předsedy vlády. Nominoval jsem ministry tak, jak jsme dojednali v rámci trojkoaličního projektu a nemyslím si, že přísluší komukoliv jinému do toho mluvit. Připadá mi ministerstvo zemědělství jako kvalitnější než pro místní rozvoj," řekl Toplánek.

Proti jednomu kandidátovi je ale i prezident republiky. Václav Klaus má výhrady proti kandidátovi zelených na ministra zahraničí, senátorovi Karlu Schwarzenbergovi. Ani s tím si ale Mirek Topolánek hlavu nedělá.

"Nemusí se mu nominovaní ministři líbit, ale myslím si, že svoji politickou vůli pan prezident vyčerpal tím, že jmenoval mě premiérem nové vlády. Nemyslím si, že může do toho složení nějak významně zasahovat, nicméně Ústava v tomto smyslu mluví velmi obecně, nedává žádný termín pro jmenování nové vlády. Teď jsme v očekávání toho jmenování a nebudu do toho v žádném případě zasahovat," dodal premiér.

Úvahy o tom, že vlastní poslanci Topolánkovu vládu při hlasování o důvěře nepodpoří, odmítá šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř: "Nedovedu si vůbec představit, že by někdo z poslanců ODS nehlasoval pro vládu, kterou mimochodem schválila výkonná rada. Ta schválila složení vlády podle usnesení kongresu ve formátu ODS, Strana zelených , KDU-ČSL. Ústavním právem předsedy vlády je samozřejmě navrhnout prezidentovi ke jmenování jednotlivá jména."

Milan Kopp, Štěpánka Čechová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme