Koaliční smlouva o vládě ODS, lidovců a zelených byla podepsána

Šéfové občanských demokratů, lidovců a zelených podepsali odpoledne v Kramářově vile koaliční smlouvu. Ta zahrnuje program společné vlády, rozdělení ministerských křesel a mechanismy koaliční spolupráce. Zatím se ale neví, kdy Topolánkovu druhou vládu jmenuje prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek, Martin Bursík a Mirek Topolánek

Jiří Čunek, Martin Bursík a Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Prezident vyjádřil výhrady ke Karlu Schwarzenbergovi, který by podle něj kvůli svým vazbám na Rakousko jako ministr zahraničí dostatečně nehájil české národní zájmy. Klaus také Topolánkovi vyčítá, že pro svou sestavu nemá zajištěnou většinovou podporu ve sněmovně.

Kabinet trojkoalice se v Poslanecké sněmovně může spoléhat jen na sto hlasů poslanců, což mu k získání důvěry nestačí. Podle šéfa lidovců Jiřího Čunka ale má vznik této vlády přesto smysl.

"Jsou tady dva důvody. Jeden důvod je, že tímto způsobem bychom teoreticky mohli přijít rychleji k volbám, a ten další důvod je, že se nám snad podaří vyjednat tu širší podporu právě proto, že si všechny strany, které v parlamentu jsou, uvědomují, že reformy se dělat musí," řekl šéf lidovců ve vysílání Radiožurnálu.

Čunek věří, že to budou zejména někteří poslanci ČSSD, kteří odejdou před rozhodujícím hlasováním z jednacího sálu, a umožní tak nové vládě získat důvěru.

První menšinová vláda ODS, kterou premiér a šéf občanských demokratů Mirek Topolánek sestavil, nezískala důvěru v říjnu. Republika tak čeká na vládu s plnohodnotným mandátem už téměř sedm měsíců.

O politické situaci bude i dnešní diskusní pořad Radiožurnálu 20 minut Martina Veselovského. V půl šesté večer bude jeho hostem Mirek Topolánek.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme