Ministr kultury: Není to výzva k dialogu, ale ultimátum

Otevřený dopis herců Národního divadla, takzvané Vánoční desatero pro ministra kultury, je podle Martina Štěpánka pouze ultimátum, nikoli výzva k dialogu. Herci požadují odvolání dočasného ředitele Jana Mrzeny a vyhlášení nového průhledného výběrového řízení na příštího šéfa divadla. Ministr Štěpánek ale probíhající výběrové řízení, jak řekl Radiožurnálu, zrušit nehodlá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo

Národní divadlo | Foto: Jan Rosenauer

Podle něho ministerstvo splnilo všechny právní podmínky k jeho konání: "Kdyby členové Národního divadla a autoři této petice podrobně četli podmínky, které byly vypsány, nemohli by tvrdit, že je toto výběrové řízení neprůhledné. My jsme dokonce zveřejnili jména členů výběrové komise již o několik dní dříve. Podmínky byly zveřejněny 1. prosince. O tom, že bude 1. prosince vyhlášeno výběrové řízení na ředitele Národního divadla, se ví od září. My jsme ve všem absolutně plnili kalendářový harmonogram a nevidím v tom naprosto nic neprůhledného," poznamenal Štěpánek.

Štěpánek pokládá podmínky probíhajícího výběrového řízení za standardní a stejné pro všechny uchazeče. Už brzy prý zveřejní i jejich jména: "Dnes je uzávěrka výběrového řízení, rozhodující je samozřejmě poštovní razítko. Jakmile budeme mít všechna jména uchazečů pohromadě, zveřejníme je a zveřejníme i jejich programy, se kterými se přihlásili, pakliže nám to ti zájemci dovolí."

Herci činohry vyzvali ministra, aby Mrzenu okamžitě odvolal, zrušil výběrové řízení na ředitele a vypsal nové. Vánoční desatero pro ministra kultury podepsalo 39 herců, tedy přibližně 80 procent členů činohry. Mezi signatáři například Vlasta Chramostová, Ondřej Pavelka, David Prachař, Vladimír Javorský, Alois Švehlík, Eva Salzmannová, Josef Vinklář, David Matásek, Petra Špalková, Iva Janžurová, Miroslav Donutil, Ladislav Mrkvička, Alexej Pyško, Hana Igonda Ševčíková a Saša Rašilov.

Otevřený dopis herců činohry Vánoční desatero ministrovi kultury Martinu Štěpánkovi podepisují také členové baletního souboru a baletní mistři. Odlišný názor na situaci naopak mají členové operního souboru a orchestru Národního divadla, kteří tvoří většinu ze 400 uměleckých zaměstnanců.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme