Ministerstvo kultury by mohla vést režisérka Helena Třeštíková

V čele ministerstva kultury by mohla stát dokumentaristka Helena Třeštíková. Ta by vedla resort v barvách lidovců, kteří ho mají podle koaliční dohody obsadit. Třeštíkovou navrhl na tento post Jiří Čunek - zatím bez schválení celostátního výboru KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čunek současně řekl, že o obsazení postů, které mají lidovci v nové vládě dostat, ještě není rozhodnuto. "V tuto chvíli mohu potvrdit pouze to, že mezi zhruba deseti jmény, která jsou v různých kombinacích na posty legislativní rady vlády a ministerstva kultury, existuje i jméno paní režisérky Heleny Třeštíkové," řekl šéf lidovců.

Původně měli křesťanští demokraté v úmyslu vyslat na post ministra kultury Cyrila Svobodu. Ten by se mohl stát ministrem bez portfeje a vést legislativní radu vlády. Právě obsazení této funkce Čunek nyní řeší. Původní kandidátka, nestranička Simeona Zikmundová se nominace vzdala kvůli kritice v médiích a dala přednost práci na krajském úřadu Vysočina.

Lidovci budou mít v osmnáctičlenném kabinetu pět zástupců. Čunek se stane ministrem pro místní rozvoj, státní finance bude přes odpor části ODS spravovat Miroslav Kalousek. Vlasta Parkanová se stane první ženou v čele armády. Občanští demokraté obsadí dalších devět vládních křesel, zelení čtyři.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme