Okolo mýtného se objevují další otazníky

Pražská advokátní kancelář Havel a Holásek nejprve pracovala jako poradce ohledně výběru mýtného pro ministerstvo dopravy. Dnes ji ale platí firma Kapsch. Ministerstvo dopravy si právní firmu najalo v roce 2004, aby zpracovala analýzu českého právního prostředí a možnosti provozování a financování systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto na kontrolu mýtného

Auto na kontrolu mýtného | Zdroj: ČTK

Rádiu Česko to potvrdil Viktor Meca z tiskového odboru ministerstva dopravy. "Firma Havel a Holásek participovala na projektu přípravy elektronického mýtného na samém počátku zhruba tři měsíce a připravovala jeden z prvních klíčových materiálů, který definoval právní podmínky realizace elektronického mýtného v České republice."

Ze zmiňované analýzy z velké části vycházelo usnesení vlády z loňského 12. ledna. Tedy klíčové rozhodnutí, na jehož základě bylo posléze vypsáno výběrové řízení na provozovatele mýtného.

Ministerstvo říká, že advokátní kancelář už neměla s tendrem samotným nic společného. To, že se právní firma později objevila po boku Kapsche ministerské úředníky ale zaskočilo.

Jeden ze zakladatelů advokátní kanceláře Jaroslav Havel v tom žádný problém nebo případný střet zájmů nevidí. Odpověď zaslal e-mailem: "Naše kancelář velmi pečlivě sleduje, zda se do střetu zájmů nemůžeme dostat, a důsledně předcházíme podobným situacím tím, že případnou zakázku vedoucí ke střetu zájmů odmítáme. I v tomto případě se tedy rozhodně o střet zájmů nejedná a velmi pečlivě jsme zvažovali, jakou práci můžeme pro kterého klienta dělat."

Jaroslav Havel v e-mailu striktně odmítá, že by jeho kancelář byla placena za lobbing ve prospěch Kapsche. "Naše práce na projektu mýto nezahrnuje žádné lobbyistické služby a odměna placená klientem je založena na standardním ceníku kanceláře a je dále snížena o množstevní slevu vzhledem k velikosti projektu, což je opět pro nás standardní."

Více se dočtete ZDE.

Milan Kopp, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme