Listerie straší obyvatele České republiky i v novém roce

Kontroly hygieniků kvůli listerii pokračují v nezmenšené míře. Nebezpečné bakterie včera inspektoři našli ve výrobně lahůdek společnosti Maso West v Klatovech. Konkrétně v salátu Rumcajs s dobou použitelnosti do 10. ledna. V Česku bylo do Silvestra potvrzeno asi 50 nemocných listeriózou, další desítka se prověřuje. Hlášeno je šest úmrtí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pochoutkový salát

pochoutkový salát | Foto: internet

Podle pražského hygienika Vladimíra Polaneckého měli výrobci před Vánoci naspěch a leccos možná přehlédli. Má za to, že došlo k zásadnímu porušení osobní a provozní hygieny. "Zelenina a sýry jsou hlavními zdroji listerií; norma říká, že může být do 100 v gramu, a při kontaminaci zracích prostor v těch sýrárnách, tam to bývá relativně nejčastěji, ale právě i v těch kutrech a míchačkách, tam při nedostatečné sanitaci může dojít k té kontaminaci."

Všechny kontrolní orgány by měly podle hygienika více spoléhat na své vlastní vzorky a ne na to, co ze zákona výrobce předloží. Bezpečností potravin se bude dnes zabývat také vláda, jak jsme na tom po přistoupení k Evropské unii. Naše technologie jsou prý srovnatelné s ostatními státy.

"Ta surovina, která vstupuje do té lahůdkařiny, aby byla v pořádku, a tam samozřejmě bude potřeba zvýšit tu kontrolní činnost jak nás, tak i ostatních kontrolních orgánů," dodává Polanecký.

Svůj podíl viny má i teplé počasí. Pro zdravého člověka listerie zpravidla nepředstavuje nebezpečí; v ohrožení jsou těhotné ženy a nemocní lidé.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme